Evropa

Vilders: Formiranje manjinske vlade u Holandiji - jedna od opcija

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2023

-

14:52

Vilders: Formiranje manjinske vlade u Holandiji - jedna od opcija
Gert Vilders - Copyright Tanjug/AP/Mike Corder

veličina teksta

Aa Aa

Holandski političar Gert Vilders, čija je Partija slobode (PVV) pobedila na nedavno održanim izborima, izjavio je danas da je formiranje manjinske vlade jedna od mogućnosti.

On je na konferenciji za novinare rekao da će biti "snažan, ali i razuman" u pregovorima sa potencijalnim partnerima, prenosi Rojters.

Dodao je da bi želeo da sarađuje sa Narodnom partijom za slobodu i demokratiju (VVD) odlazećeg premijera Marka Rutea, strankom desnog centra "Novi društveni ugovor" (NSC) i konzervativnim Pokretom poljoprivrednika-građana.

Međutim, ubrzo nakon što su završeni izbori, iz VVD-a su saopštili da se neće pridružiti kabinetu predvođenom Vildersom, ali su naveli da će mu pružiti podršku.

Vilders, čija je stranka osvojila oko 24 odsto glasova, moraće da uđe u koaliciju sa još najmanje dve stranke kako bi formirao vladu.

Lider NSC-a Piter Omcigt je nagovestio da bi rad sa Vildersom bio težak, s obzirom na to da elementi programa PVV-a krše holandske ustavne garancije o slobodi veroispovesti, navodi agencija.

Vilders je danas ponovio da je spreman na kompromis po nekim tačkama. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa