Evropa

Predsednica holandske Narodne partije: Nećemo biti deo nove vlade, Reagovao Vilders: Nadam se da će se predomisliti

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

13:37

Predsednica holandske Narodne partije: Nećemo biti deo nove vlade, Reagovao Vilders: Nadam se da će se predomisliti
Predsednica holandske Narodne partije: Nećemo biti deo nove vlade, Reagovao Vilders: Nadam se da će se predomisliti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica holandske Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD) Dilan Ješilgoz saopštila je danas da njena stranka neće biti deo sledeće vlade.

"Izgubili smo 10 poslaničkih mesta, glasači su poslali VVD-u jasnu poruku. Stoga, zajedničko upravljanje nije očigledan izbor", navela je Ješilgoz na društvenoj mreži X.

Ona je dodala da VVD ne beži od sopstvene odgovornosti i da će konstruktivno podržati vladu desnog centra.

Predsednik Partije slobode (PVV) i pobednik ovonedeljnih parlamentarnih izbora Gert Vilders reagovao je na objavu Ješilgoz, poručivši da je "veoma razočaravajuće što VVD bez pregovaranja kaže da ne želi da učestvuje u vladi desnog centra".

"Mislim da to ne žele ni glasači VVD-a. Šteta. Nadam se da će se predomisliti", napisao je Vilders na društvenoj mreži X.

PVV je osvojio 35 poslaničkih mesta, dok je Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) odlazećeg premijera Marka Rutea dobila 26 mandata, pokazale su ankete.

Vladajuću koaliciju dosad su činile VVD, Demokrate 66 (D66), Hrišćansko-demokratski apel (CDA) i Hrišćanska unja (CU) koje su u Predstavničkom domu imale 77 poslaničkih mesta. Te stranke su sada zajedno osvojile 41 mandat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa