Evropa

Prvi rezultati izbora u Holandiji: Najviše glasova osvojila stranka desničara Gerta Vildersa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, BBC, Tanjug

22/11/2023

-

21:22

Prvi rezultati izbora u Holandiji: Najviše glasova osvojila stranka desničara Gerta Vildersa
Tanjug/AP/Peter Dejong - Copyright Tanjug/AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

U Holandiji su danas održani parlamentarni izbori, a prema rezultatima izlaznih anketa, najviše mesta u parlamentu osvojila je Partija slobode (PVV) Gerta Vildersa, 35 mesta. 

Anketa Ispsosa, kako prenosi BBC, pokazuje da bi pobedu mogao da odnese Vilders, lider antiislamskih populista. Ako bude potvrđen ovaj rezultat, to će uzdrmati holandsku politiku. On će, međutim, morati da traži stranke koje bi mu se pridružile jer nijedna ne može sama da formira većinu.

Predviđa se da će levičarski savez pod Fransom Timermansom osvojiti 26 mesta.

Narodna partija slobode i demokratije (VVD), odakle je i doskorašnji premijer Mark Rute tek je na trećem mestu sa 23 mesta. Na četvrtom mestu je Novi društveni ugovor (NSC), koji predvodi Peter Omcigt, sa osvojenih 20 mesta.

Vladajuću koaliciju dosad su činile VVD, Demokrate 66 (D66), Hrišćansko-demokratski apel (CDA) i Hrišćanska unja (CU) koje su u Predstavničkom domu imale 77 poslaničkih mesta. Prema izlaznim anketama, te stranke su na današnjim izborima zajedno osvojile 41 mandat.

Mnoge stranke su ranije saopštile da neće ući u koaliciju sa Vildersom, tako da još nije jasno ko će formirati novu vlast i sve će zavisiti od postizbornih koalicija.

Liderka liberalne Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD) Dilan Ješljigoz-Zegerius napravila je presedan rekavši da bi sarađivala sa Vildersom ako njena stranka dobije najviše glasova, iako je koliko juče odbacila mogućnost da Vildersa podrži kao premijera, ako on osvoji najveći broj glasova.

Ovim izborima završiće se 13 godina duga vladavina dosadašnjeg premijera Marka Rutea koji se nije kandidovao.

"Vratićemo državu Holanđanima"

Vilders je obećao večeras da će "vratiti državu Holanđanima", nakon što su izlazne ankete pokazale da je njegova Partija slobode (PVV) osvojila najviše poslaničkih mesta na parlamentarnim izborima.

"Moraćemo da pronađemo načine da opravdamo nade naših birača, da vratimo Holanđane na prvo mesto", rekao je Vilders na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

On je naveo da je sada vreme da stranke traže dogovore.

"Ne možemo da budemo ignorisani", poručio je Vilfers. 

Orban čestitao Vildersu

Mađarski premijer Viktor Orban prvi je evropski zvaničnik koji je čestitao Vildersu pobedu na parlamentarnim izborima. 

On je na platformi Iks napisao "Vetar promene je stigao" uz spot Skorpionsa uz pesmu "Wind of change".

I stranka Alternativa za Nemačku takođe slavi rezultat izbora u Holandiji.

"Svuda u Evropi građani žele političke promene", napisala je ova nemačka stranka krajnje desnice.

Koja su pitanja oblikovala holandske izbore?

Imigracija, troškovi života i stambena kriza, koja posebno pogađa mlade holandske glasače, bili su glavna pitanja u kampanji.

profimedia

 

Nakon dugog rukovodstva Rutea, prozvanog "teflonskim" Markom zbog svoje sposobnosti da prevaziđe skandale, Holanđani traže promenu u načinu upravljanja, smatraju stručnjaci.

Rute je šokirao zemlju u julu objavom da se njegova vlada raspala nakon "nepremostivih" razlika u pitanjima oko imigracije. Nekoliko dana kasnije najavio je da će napustiti politiku - još jedna pometnja.

Za formiranje poslednje vlade bio je potreban 271 dan, što je rekord.

"Svako ko zna ko će pobediti na ovim izborima laže“, rekla je politikološkinja Džulija Vuters za AFP. "Sve i svašta se još uvek može dogoditi".

Komentari (0)

Evropa