Evropa

Problemi za Gerta Vildersa: Holandska partija NSC istupila iz pregovora o formiranju nove vlade

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2024

-

21:31

Problemi za Gerta Vildersa: Holandska partija NSC istupila iz pregovora o formiranju nove vlade
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandska politička partija Novi društveni ugovor (NSC) istupila je iz pregovora o formiranju nove većinske vlade, objavio je danas holandski list AD, što će iskomplikovati pokušaj krajnjeg desničara Gerta Vildersa da formira novu vladu.

Centristički NSC osvojio je 20 mesta u parlamentu na izborima 22. novembra na kojima je pobedila Vildersova nacionalistička Partija slobode (PVV) i smatran je za glavnog partnera za formiranje koalicije koja bi imala većinu u Donjem domu parlamenta koji ima 150 mesta, preneo je Rojters.

Vilders je 1. februara izjavio da postoji vremenski pritisak u vezi sa formiranjem nove holandske vlade i da deset sedmica nakon održavanja izbora zadatak formiranja novog kabineta nije postao ništa lakši.

Vilders je pregovarao sa VVD-om desnog centra odlazećeg premijera Marka Rutea, centrističkim NSC i partijom poljoprivrednika BBB od kraja novembra. 

Euronews/Vladislav Ćup

Mark Rute

Te stranke su u decembru saopštile da će prvo pokušati da se usaglase u vezi sa vladavinom prava nakon ozbiljnih sumnji koje su izrazili VVD i NSC o saradnji sa Vildersom, čiji je program pozivao na zatvaranje džamija i zabranu Kurana u Holandiji. 

Od tada gotovo da se nisu pojavili detalji o pregovorima, osim što je posrednik u tim razgovorima Ronald Plasterk rekao da su finansije ključni "kamen spoticanja". 

Predsednik holandske centralne banke Klas Knot rekao je da je obavestio stranke da će morati da obezbede strukturno smanjenje potrošnje od oko 17 milijardi evra da bi državne finansije ostale na čvrstim osnovama. 

Tradicija dugog formiranja vlade u Holandiji

Vilders je, međutim, jasno stavio do znanja da to nije deo njegovog plana, navodeći da preferira desničarsku vladu "sa nižim porezima i bez bolnih, velikih rezova u potrošnji".

Plasterk će dostaviti parlamentu izveštaj o napretku u pregovorima za formiranje vlade do sredine februara. 

Ako stranke ne mogu da se dogovore o formiranju vlade, mogla bi se razmotriti druga kombinacije partija, a poslednja mogućnost je održavanje novih izbora.

Formiranje vlade u Holandiji tradicionalno traje dugo, a pregovori posle prethodnih holandskih izbora u martu 2021. godine trajali su rekordnih 299 dana.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa