Evropa

Švedska odustala od istrage o eksplozijama na Severnom toku 1 i 2

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2024

-

10:52

Švedska odustala od istrage o eksplozijama na Severnom toku 1 i 2
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švedsko javno tužilaštvo danas je saopštilo da će odustati od dalje istrage o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2.

"Zaključak istrage je da Švedska nema nadležnost i da istragu stoga treba zatvoriti", navodi se u saopštenju švedskog tužilaštva, prenosi Rojters.

Da će švedsko javno tužilaštvo verovatno zatvoriti istragu sabotaže na gasovodima Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, objavilo je juče nekoliko nemačkih medija, među kojima su listovi Cajt i Zidojče cajting.

Švedski javni tužilac Mats Ljungkvist očigledno želi da zaustavi postupak, a evidentno je da švedske vlasti nisu uspele da identifikuju nijednog konkretnog osumnjičenog u svojoj zemlji, preneo je nemački ekonomski portal Viršaftsvohe.

Nemačka istraga o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2 će se nastaviti uprkos odustajanju Šveđana, preneo je Rojters.

U septembru 2022. godine je zabeleženo nekoliko eksplozija u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, a nešto kasnije su otkrivena oštećenja na gasovodima Severni tok koji transportuju ruski gas u Nemačku.

Potom su započete istrage u Švedskoj, Nemačkoj i Danskoj.

U novembru 2022. je Ljungkvist potvrdio sumnju da je u pitanju sabotaža nakon što su pronađeni ostaci eksploziva.

U zajedničkom pismu Savetu bezbednosti UN u leto 2023. ambasade Nemačke, Danske i Švedske napisale su da su istražitelji otkrili tragove eksploziva na sumnjivoj jedrilici.

Navodi se da je jedrilica korišćena za transport eksploziva korišćenog u sabotaži.

Peskov: Da vidimo koliko će Nemci biti temeljni u istrazi eksplozije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da će Rusija pažljivo pratiti šta Nemačka radi u istrazi eksplozije na gasovodima Severni tok 2022. godine, nakon što je Švedska odustala od sopstvene istrage.

"Naravno, sada treba da vidimo kako će sama Nemačka reagovati na ovo, kao zemlja koja je mnogo izgubila u vezi sa ovim terorističkim napadom. Biće zanimljivo videti koliko će nemačke vlasti biti temeljne kada je u pitanju ova istraga", rekao je Peskov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa