Evropa

Ruska izborna komisija odbacila kandidaturu Borisa Nadeždina u trci za predsednika

Komentari

Autor: Euronews

08/02/2024

-

10:40

Ruska izborna komisija odbacila kandidaturu Borisa Nadeždina u trci za predsednika
Boris Nadeždin - Copyright AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruska izborna komisija (CIK) odbacila je kandidaturu antiratnog kandidata Borisa Nadeždina za predsednika, piše Euronews.

Naime, komisija je odbila da registruje Nadeždina kao kandidata za predsedničke izbore 2024. na osnovu neispravnih potpisa podrške. Podsetimo, predsednički izbori u Rusiji treba da se održe 17. marta. 

CIK je kao važeće priznala 95.587 od skoro 105.000 potpisa podrške Nadeždinu, što, kako je rekao Andrej Šutov, član CIK, nije dovoljno da se kandiduje, prenosi Tas. Nadeždin je rekao da će uložiti žalbu ruskom Vrhovnom sudu protiv odluke CIK da mu zabranio učešće na martovskim izborima, prenosi Rojters.

"Prikupio sam više od 200.000 potpisa širom Rusije. Sproveli smo prikupljanje otvoreno i pošteno - redove kod naših štabova i sabirnih punktova posmatrao je ceo svet", napisao je Nadeždin na svom zvaničnom Telegram kanalu.

On je dodao da, za njega, učešće na predsedničkim izborima ove godine predstavlja najvažniju političku odluku, i da od nje ne namerava da odustane. CIK je obrazlažući svoju odluku rekao da su u potpisima koje su Nadeždin i njegovi saveznici prikupili, utvrđeni brojni nedostatke, uključujući i to da se među potpisnicima nalaze i mrtvi.

Prethodno je u ponedeljak Nadeždin rekao da je CIK proglasila neregularnim 15 odsto potpisa na listi koja podržava njegovu predsedničku kandidatura, i već tada se spekulisalo da bi, ukoliko se to moglo da dovede do zabrane njegove kandidature na povogodišrnjim ruskim predsedničkim izborima.

Inače, šezdesetogodišnji Boris Nadeždin koji otvoreno je nedavno priznao da mu "nedostaje harizme i petlje", a na ruskoj političkoj sceni pojavio se kao malo verovatni antiratni kandidat za predsednika Rusije koji je spreman da se suprotstavi Vladimiru Putinu na predstojećim izborima u martu.

Pažnju javnosti privukao je otvoreno pozivajući na završetak rata u Ukrajini, kraj mobilizacije ruskih muškaraca za vojsku i početak dijaloga sa Zapadom. Takođe je kritikovao represiju u zemlji nad LGBTQ+ aktivistima.

"Moj cilj je da promenim Rusiju", rekao je Nadeždin za BBC u nedavnom intervjuu.

On je na svom sajtu naveo da je Putin "napravio fatalnu grešku kada je pokrenuo 'specijalnu vojnu operaciju'" u Ukrajini.

"Nijedan od deklarisanih ciljeva nije ispunjen. I malo je verovatno da će oni biti ispunjeni bez nanošenja velike štete privredi i zadavanja nepopravljivog udara ruskoj demografiji", naveo je Nadeždin na svom sajtu.

Nadeždin se inače kandidovao ispred Partije građanske inicijative, stranke koja nije zastupljena u parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa