Evropa

"Demonstracija raspoloženja u zemlji": Navaljni pozvao Ruse da protestuju protiv Putina glasanjem tačno u podne

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2024

-

17:03

"Demonstracija raspoloženja u zemlji": Navaljni pozvao Ruse da protestuju protiv Putina glasanjem tačno u podne
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Zatvoreni ruski opozicionar Aleksej Navaljni pozvao je danas Ruse da protestuju protiv predsednika Vladimira Putina na dan izbora u martu tako što će svi da se pojave na biračkim mestima tačno u podne.

Navaljni je naveo na društvenim mrežama, na kojima objavljuje preko svojih pristalica, da nije dovoljno glasati protiv Putina zbog toga što bi, kako je naveo, Kremlj u svakom slučaju lažirao rezultat, koristeći elektronski sistem glasanja koji će prvi put biti korišćen na predsedničkim izborima.

Navaljni je ocenio da bi prizor velike gužve u podne na izborima 17. marta poslao snažan signal, a da istovremeno niko ne bi bio zbog toga u rizičnom položaju.

"Ovo može biti moćna demonstracija raspoloženja u zemlji", naveo je Navaljni na svom Telegram kanalu koji kontroliše njegov tim.

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

 

Navaljni (47), trenutno služi zatvorsku kaznu od više od 30 godina u kaznenoj koloniji na Arktiku zbog više optužbi, uključujući ekstremizam, a za koje on kaže da su svi izmišljene da bi bio ućutkan, prenosi Rojters.

Glasači u oko trećini ruskih regiona, uključujući Moskvu, mogu da izaberu da glasaju putem daljinskog elektronskog sistema. 

Kritičari kažu da elektronsko glasanje ne može da se nadzire i da je vlastima lako da njime manipulišu.

Kremlj kaže da će Putin pobediti zato što ima podršku i poverenje birača, i da prema anketama ima podršku od oko 80 odsto. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa