Evropa

Navaljni prvi put pred sudom otkako je prebačen u arktički zatvor "Polarni vuk", pominjao glamuroznu žurku u Moskvi

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2024

-

22:01

Navaljni prvi put pred sudom otkako je prebačen u arktički zatvor "Polarni vuk", pominjao glamuroznu žurku u Moskvi
Tanjug/AP/Antonina Favorskaya - Copyright Tanjug/AP/Antonina Favorskaya

veličina teksta

Aa Aa

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pojavio se danas prvi put pred sudom, nakon što je prognan u arktički zatvor, i tom prilikom je sarkastično komentarisao žurku održanu u Moskvi krajem decembra prošle godine i reakciju Kremlja na nju.

Rusija je pokrenula poresku, zdravstvenu i krivičnu istragu i zatvorila noćni klub u Moskvi nakon što su slike sa glamurozne zabave koju je organizovala blogerka Nastja Ivlejeva izazvale kritike veterana ruske invazije na Ukrajinu, koji su rekli da su se bogati i slavni u Moskvi zabavljali dok je zemlja u ratu, prenosi Rojters. 

"Da li ste imali zabavu? Verovatno ste imali golu zabavu kao Nastja Ivlejeva?", rekao je Navaljni predstavniku zatvorske uprave tokom video-konferencijskog pojavljivanja pred sudom iz kaznene kolonije IK-3 u regionu Jamalo-Nenec, prenosi Gardijan.

To je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti otkako je iznenada nestao prošlog meseca, započevši skoro mesec dana dugo putovanje do udaljenog zatvora Arktičkog kruga zvanog "Polarni vuk" gde je osuđen na 19 godina "posebnog režima". 

Na snimku iz zatvora, Navaljni je izgledao mršavo obrijane glave, ali je ipak ismevao žurku, pitajući ruske vlasti da li su održali "normalnu žurku ili karaoke", preneo je Rojters.

Tužba Navaljnjog protiv zatvorskih vlasti zbog surovih uslova i disciplinskih kazni je odbačena.

Kako se navodi uslovi u zatvoru su notorno teški, a zatvor je okružen planinama i tundrom, sa ledenim mračnim zimama.

Njegov iznenadni i dugotrajni nestanak iz zatvora Melehovo izazvao je zabrinutost među pristalicama da se možda razboleo ili čak umro.

Od kada je održana zabava, ruske vlasti su uhapsile i uručile vojni poziv Nikolaju Vasiljevu, reperu poznatom kao Vacio, koji je prisustvovao samo u čarapi preko polnog organa.

Još jedan pevač, Maksim Tesli, frontmen grupe Ščenki (The Puppies), uhapšen je ove nedelje u pokušaju da pobegne iz zemlje sa aerodroma u Sankt Peterburgu, a nakon što se pojavio na koncertu sna isti način kao i Vacio.

Ivlejeva, organizatorka žurke, suočava se sa zatvorom nakon što su vlasti saopštile da će pokrenuti istragu za utaju poreza.

Agencija Tass prenela je ranije danas da je popularni noćni klub Mutabor, u kojem je organizovana zabava, zatvoren na 90 dana zbog "kršenja sanitarnih standarda", a ruski sanitarni nadzor je navodno identifikovao "pacijenta sa zaraznom bolešću" na zabavi.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa