Evropa

Otkriveno gde je Navaljni: Najpoznatiji ruski opozicionar prebačen iz popravne kolonije u Moskvu

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

22:11

Otkriveno gde je Navaljni: Najpoznatiji ruski opozicionar prebačen iz popravne kolonije u Moskvu
Navaljni osuđen na još 19 godina zatvora - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni prebačen je iz popravne kolonije broj 6 u selu Melehovo u Vladimirskoj oblasti gde je služio kaznu, u Moskvu, radi sprovođenja istražnih radnji u novom krivičnom predmetu, prenosi Moscow Times, pozivajući se na pisanje ruskog portala Baza. 

Saradnici Navaljnog su u ponedeljak saopštili da već šest dana nemaju nikakvu informaciju o njemu, niti znaju gde se nalazi.

Iz kolonije gde Navaljni služi kaznu od 30 godina zatvora, rekli su da on više nije na njihovom spisku zatvorenika.

Gde se Navaljni nalazi nepoznato je od 7. decembra, kada se nije pojavio na saslušanju putem video-linka u vezi sa jednom od tužbi podignutih protiv njega. Ročišta su zatim odlagana još dva puta.

Prema rečima njegovog portparola Kire Jarmiš, zaposleni u kaznenoj koloniji IK-6 su najpre objasnili odsustvo političara problemima sa strujom, a kasnije su saopštili advokatima da Navaljni više nije na spisku zatvorenika u toj ustanovi.

Tanjug/Moscow City Court via AP

 

Izvori na koje se poziva Baza potvrdili su da je Navaljni u Moskvi, ali su naveli da bi mogao da bude prebačen i u drugi grad.

Početkom avgusta, Moskovski gradski sud osudio je Navaljnog na 19 godina zatvora zbog „ekstremističke zavere“ i suđeno mu je po sedam članova Krivičnog zakonika.

U oktobru su tri advokata koji zastupaju ruskog opozicionara privedena pod optužbom za ekstremizam: Igor Sergunjin, Aleksej Lipcer i Vadim Kobzev.

Oglasili se Borelj i Kremlj

Navaljni je u zatvoru od februara 2021. godine, kada se vratio u Rusiju iz Nemačke, gde je bio na rehabilitaciji posle trovanja. 

Tada mu je sud, na zahtev Federalne kazneno-popravne službe, zamenio uslovnu kaznu u slučaju ''Iv Roše'' zatvorskom. 

Prema ranijim tvrdnjama ruskih pravosudnih organa, Navaljni i njegov brat su finansijski oštetili kompaniju Iv Roše zbog čega su dobili uslovne kazne zatvora od tri i po godine.

Navaljni je trebalo da bude pušten na slobodu u leto 2023. godine, ali je u junu 2022. godine stupila na snagu presuda u slučaju prevare i on je osuđen na devet godina zatvora strogog režima i prebačen u popravnu koloniju u selu Melehovo, u Vladimirskoj oblasti.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj saopštio je danas da je zabrinut što već sedam dana nema nikakvih vesti o vodećem ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, koji se nalazi u zatvoru.

Iz Kremlja su danas poručili da nemaju nameru, a ni mogućnost, da prate služenje zatvorske kazne opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

 

Komentari (0)

Evropa