Evropa

Presuda Navaljnom: Opozicionar kog se "Kremlj plaši" očekuje "staljinističku" kaznu od 18 godina zatvora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2023

-

15:22

Presuda Navaljnom: Opozicionar kog se "Kremlj plaši" očekuje "staljinističku" kaznu od 18 godina zatvora
Presuda Navaljnom: Opozicionar kog se "Kremlj plaši" očekuje "staljinističku" kaznu od 18 godina zatvora - Copyright Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski sud saopštiće danas presudu protiv opozicionog političara Alekseja Navaljnog (47) po optužbi za ekstremizam. Navaljni i njegovi saveznici odbacili su ove optužbe kao "apsurdne" i politički motivisane, a ako bude osuđen, najpoznatiji protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina provešće u zatvoru ukupno 29 godina.

Navaljni je, naime, već osuđen na devet godina zatvora zbog optužbi za prevaru. Ukoliko presuda i danas bude potvrdna, ruski opozicionar dobiće dodatnih 20 godina iza rešetaka. 

Kako piše Euronews, usled rata u Ukrajini, ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je talas represije protiv svih onih koji nisu saglasni sa potezima režima. Gotovo svi njegovi glavni protivnici se nalaze ili u zatvoru ili u egzilu. Tačno je da je su Navaljnog vlasti progonile i pre invazije, međutim njegova sudbina je, čini se, posebno teška od tog februara 2022. godine.

Navaljni je, podsetimo, zatvoren po povratku u Rusiju početkom 2021. godine, nakon što je preživeo pokušaj ubistva trovanjem. Od tada je dva puta osuđivan po optužbama za koje njegove pristalice kažu da su "izmišljene". Redovno se nalazi u samici i ima zdravstvene probleme, a u četvrtak je rekao da očekuje "dugu, staljinističku kaznu".

"Formula za izračunavanje je jednostavna: ono što je tražio tužilac, minus 10-15 odsto. Tražili su 20 godina, daće 18 ili tako nešto", rekao je on u onlajn poruci koju su preneli njegovi rođaci.

Za šta je Navaljni sve optužen?

Tužilaštvo je  20. jula zatražio kaznu zatvora od 20 godina po više tačaka optužnice:

  • stvaranje ekstremističke zajednice i organizacije koja podstiče na činjenje krivičnih dela i kršenje građanskih prava. Reč je o Fondu za borbu protiv korupcije koji je, na zahtev tužilaštva, 2021. proglašen ekstremističkom organizacijom i zabranjene su mu sve aktivnosti u Rusiji; 
  • javno pozivanje na ekstremizam: na mitingu i onlajn;
  • prikupljanje sredstava za finansiranje ekstremizma;
  • uključivanje maloletnika u činjenje nezakonitih i opasnih radnji. Ova optužba je podignuta zbog učešća lica mlađih od 18 godina na mitinzima koje je organizova Navaljni.
  • rehabilitacija nacizma.

Navaljni je nazvao optužbe "apsurdnim" i politički motivisanim. On je istakao da su i ove optužbe, kao i sve one pre njih, izmišljene kako bi ga vlast držala podalje od javnog života i politike. U svojoj poslednjoj reči u zatvorskom sudu pre izricanja presude, Navaljni je osudio invaziju na Ukrajinu i izrazio nadu u budućnost Rusije.

"Moja Rusija je napravila nekoliko velikih skokova, gurajući sve oko sebe, ali se onda okliznula i uz urlik, uništavajući sve oko sebe, srušila se", rekao je Navaljni, navodi se u saopštenju njegovog tima.

Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

 

"A sada se leluja u lokvi blata ili krvi, sa polomljenim kostima, siromašnim i opljačkanim stanovništvom, dok je na desetine hiljada ljudi ubijeno u najglupljem i najbesmislenom ratu 21. veka," kazao je Navaljni tokom pretresa 20. jula.

Rusku državu i dalje naziva "obaveštajnom službom bez savesti", ali je svoju izjavu, koju je nazvao "Poslednja reč Alekseja Navaljnog", završio optimistički, prenosi RSE.

"Ali pre ili kasnije, naravno, ponovo će se podići. I od nas zavisi na šta će se oslanjati (pamet ili savest) u budućnosti."

Šta kažu u Kremlju?

Dok grupe za ljudska prava i zapadne vlade vide Navaljnog kao političkog zatvorenika, Kremlj je više puta negirao pokušaj da ga ubije i često odbija da komentariše njegovo zatvaranje, govoreći da je to "slučaj za sudove".

Ruski predsednik Vladimir Putin ne izgovara ime svog neprijatelja i u prošlosti ga je nazivao "ovaj gospodina" i "berlinski pacijent"

Godine 2021, u intervjuu za NBC, nazvao je Navaljnog "ovom osobom" i kada je bio pritisnut da pomene njegovo ime, rekao je "Baš me briga".

U aprilu su ruski istražitelji povezali Navaljnog sa smrću popularnog vojnog blogera Vladlena Tatarskog, koji je ubijen od bombe u kafeu u Sankt Peterburgu, prenosi Al Džazira.

Saveznici su negirali bilo kakvu povezanost.

"Simbolična figura i Kremlj ga se plaši"

U više od deceniju, Navaljni je razotkrio korupciju u srcu ruske moći, a njegove video istrage su imale desetine miliona pregleda na mreži.

Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

 

Ali, njegova sposobnost da mobiliše javnost, posebno mlade Ruse, da izađu na ulice čini vlasti posebno nervoznima. Poslednjih godina Navaljni je bio jedini ruski opozicioni lider sposoban da organizuje antiputinovske proteste na nacionalnom nivou.

Godine 2020. Navaljni je otrovan u Sibiru, za šta su zapadne laboratorije kasnije potvrdile da je nervni agens. Kasnije je optužio Kremlj da je pokušao da ga ubije, a ruske vlasti to negiraju.

Nakon što je dobio hitnu medicinsku pomoć u Nemačkoj, njegovu odluku da se vrati u Rusiju 2021. oni koji su tamo na vlasti videće kao direktan izazov Kremlju. Uhapšen je po dolasku na moskovski aerodrom.

"Navaljni je simbolična figura. I Kremlj ga se plaši. Iako, kako pokazuju ankete, prosečan Rus trenutno ne može da vidi Navaljnog. On je van informativnog polja. Ali za Kremlj to nije važno. On ga i dalje posmatra kao neprijatelja i opasnost. Režim je spreman da bude krajnje okrutan. Šalje poruke široj publici: Nećemo stati. Mašina radi i nema hod unazad. To znači da su spremni da nastave sva moguća suđenja protiv svih mogućih disidenata", smatra Andrej Kolesnikov iz Centra za Evroaziju Karnegi Rusija. 

Komentari (0)

Evropa