Evropa

Navaljni osuđen na još 19 godina zatvora

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

04/08/2023

-

16:18

Navaljni osuđen na još 19 godina zatvora
Navaljni osuđen na još 19 godina zatvora - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni osuđen je na još 19 godina zatvora, odlučio je sud u Rusiji, javlja BBC. Navaljni je proglašen krivim za navodno osnivanje i finansiranje ekstremističke organizacije i aktivnosti. On te optužbe odbacuje.

Navaljni već služi devetogodišnju kaznu zbog kršenja uslovnog otpusta, prevare i nepoštovanja suda. Ove optužbe  smatraju se politički motivisanim.

Navaljni je, podsetimo, zatvoren po povratku u Rusiju početkom 2021. godine, nakon što je preživeo pokušaj ubistva trovanjem. Od tada je dva puta osuđivan po optužbama za koje njegove pristalice kažu da su "izmišljene". Redovno se nalazi u samici i ima zdravstvene probleme, a u četvrtak je rekao da očekuje "dugu, staljinističku kaznu".

"Formula za izračunavanje je jednostavna: ono što je tražio tužilac, minus 10-15 odsto. Tražili su 20 godina, daće 18 ili tako nešto", rekao je on u onlajn poruci koju su preneli njegovi rođaci.

Za šta je Navaljni sve optužen?

  • stvaranje ekstremističke zajednice i organizacije koja podstiče na činjenje krivičnih dela i kršenje građanskih prava. Reč je o Fondu za borbu protiv korupcije koji je, na zahtev tužilaštva, 2021. proglašen ekstremističkom organizacijom i zabranjene su mu sve aktivnosti u Rusiji; 
  • javno pozivanje na ekstremizam: na mitingu i onlajn;
  • prikupljanje sredstava za finansiranje ekstremizma;
  • uključivanje maloletnika u činjenje nezakonitih i opasnih radnji. Ova optužba je podignuta zbog učešća lica mlađih od 18 godina na mitinzima koje je organizova Navaljni.
  • rehabilitacija nacizma.

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

 

Navaljni je nazvao optužbe "apsurdnim" i politički motivisanim. On je istakao da su i ove optužbe, kao i sve one pre njih, izmišljene kako bi ga vlast držala podalje od javnog života i politike. U svojoj poslednjoj reči u zatvorskom sudu pre izricanja presude, Navaljni je osudio invaziju na Ukrajinu i izrazio nadu u budućnost Rusije.

"Moja Rusija je napravila nekoliko velikih skokova, gurajući sve oko sebe, ali se onda okliznula i uz urlik, uništavajući sve oko sebe, srušila se", rekao je Navaljni, navodi se u saopštenju njegovog tima.

"A sada se leluja u lokvi blata ili krvi, sa polomljenim kostima, siromašnim i opljačkanim stanovništvom, dok je na desetine hiljada ljudi ubijeno u najglupljem i najbesmislenom ratu 21. veka," kazao je Navaljni tokom pretresa 20. jula.

Rusku državu i dalje naziva "obaveštajnom službom bez savesti", ali je svoju izjavu, koju je nazvao "Poslednja reč Alekseja Navaljnog", završio optimistički, prenosi RSE.

"Ali pre ili kasnije, naravno, ponovo će se podići. I od nas zavisi na šta će se oslanjati (pamet ili savest) u budućnosti."

Šta kažu u Kremlju?

Dok grupe za ljudska prava i zapadne vlade vide Navaljnog kao političkog zatvorenika, Kremlj je više puta negirao pokušaj da ga ubije i često odbija da komentariše njegovo zatvaranje, govoreći da je to "slučaj za sudove".

Ruski predsednik Vladimir Putin ne izgovara ime svog neprijatelja i u prošlosti ga je nazivao "ovaj gospodina" i "berlinski pacijent"

Godine 2021, u intervjuu za NBC, nazvao je Navaljnog "ovom osobom" i kada je bio pritisnut da pomene njegovo ime, rekao je "Baš me briga".

Borelj i SAD osuđuju odluku ruskog suda

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas ruske vlasti da odmah puste Alekseja Navaljnog na slobodu.

"Evropska unija poziva na njegovo momentalno i bezuslovno puštanje na slobodu", poručio je Borelj na Tviteru.

On je naveo da je nova presuda protiv Navaljnog "politički motivisana". "Pokazuje kontinuiranu instrumentalizaciju ruskog pravnog sistema", napisao je Borelj. 

I Sjedinjene Američke Države su osudile odluku ruskog suda. "Ovo je nepravedan kraj nepravednog postupka", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Dodaje se da je Kremlj godinama pokušavao da ućutka Navaljnog, te da su novim postupkom ruske vlasti još jednom pokazale da oni koji se usude da kritikuju režim ne mogu da računaju na pravedan proces.

"U međuvremenu, ruske vlasti su više puta slale Navaljnog u samicu, kršile njegov pristup advokatu i uskraćivale mu medicinsku pomoć", ističu iz Stejt departmenta.

U saopštenju se navodi da SAD najoštrije osuđuju zatvaranje Navaljnog, Vladimira Kara-Murze i "više od 500 drugih političkih zatvorenika".

"Nastavićemo da pomno pratimo njihove slučajeve i zalažemo se za oslobađanje svih nepravedno privedenih lica", poručuje američko ministarstvo spoljnih poslova.

Komentari (0)

Evropa