Evropa

Šta čeka Navaljnog u "Polarnom vuku": Surovi uslovi u zatvoru, preskupa hrana sa kioska i specijalne šetnje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2023

-

13:48

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što 19 dana nije bilo nikakavih informacija o ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom, obelodanjeno je da je prebačen u jedan od najbrutalnijih zatvora u Sibiru. 

On je putem društvenih mreža poručio svima da je "novi Deda Mraz", a post je objavljen na njegovom zvaničnom Instagram profilu koji su, pretpostavlja se, napravili članovi njegovog tima. 

"Imam kapu od ovčije kože, kapu sa ušicama. Uskoro će mi dati valenke (prim. prev.), a za 20 dana pustio sam i bradu." 

Takođe se našalio rekavši da on ne govori "ho ho ho", već "oh oh oh" kada pogleda kroz prozor gde može da vidi noć, pa veče, pa noć. Razlog je to što se nalazi u polarnom krugu gde u ovo doba godine gotovo da nema dana, ali je poručio da niko ne treba da brine za njega i da je dobro.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

Nestanku Navaljnog prethodilo je hapšenje trojice advokata koji su ga zastupali u različito vreme: Igora Sergunjina, Vadima Kobzeva i Alekseja Lipcera. U oktobru su privedeni pod optužbom za učešće u "ekstremističkoj organizaciji".

Zatvor u koji je smešten se zove Kaznena kolonija broj 3 "Polarni vuk". Kažu da je gotovo nemoguće pobeći odatle jer su na jednoj strani stotine kilometara tundre, a na drugoj planina Polarni Ural. Težak je i protok informacija s obzirom na to da telekomunikacije ne funkcionišu sjajno. 

Navaljni je bio u fazi transporta iz jedne kaznene kolonije u drugu i, kako piše opozicioni portal Meduza, normalno je da u tom periodu nema komunikacije sa zatvorenicima. Odredište transfera se navodno čuva u tajnosti ne samo od advokata i rođaka, već i od samog osuđenika, koji može da sazna za premeštaj samo nekoliko sati pre polaska.

"Zatvorenici se, po pravilu, prevoze železnicom u takozvanim "stolipinskim" vagonima. To je poseban vagon u koji može da stane do 12 ljudi po kupeu, obično dizajniranom za četiri osobe. Ovi vagoni nemaju prozore, u toalet se može ići samo uz pratnju, a topli obroci nisu obezbeđeni", rekao je za pomenuti portal advokat specijalizovan za zaštitu prava zatvorenika, čiji je identitet zaštićen.

On je dodao da transfer ponekad traje nekoliko nedelja ili čak meseci, dok se za to vreme osuđenici nalaze u "pravnom vakumu" i ne mogu da se obrate ni advokatu, ni porodici, ni javnosti. Žalbe mogu da upute samo čuvarima. Ovakav tretman je potpuno legalan prema ruskim zakonima, jedino što je administracija novog zatvora obavezna da obavesti porodicu zatvorenika u roku od 10 dana o njegovom prispeću.

"Od samog početka bilo jasno da žele da izoluju Navaljnog"

Advokat Alekseja Navaljnog Ivan Ždanov kaže da su on i njegovi saradnici morali da napišu 618 zahteva i provere sve kazneno-popravne centre, ponekad i više puta, a rok za odgovor na njih je 30 dana po ruskom zakonu. On dodaje da je od samog početka bilo jasno da vlasti žele da izoluju Alekseja, posebno pred izbore. Njegova lokacija je bila sakrivena, uspostavljena je potpuna blokada informacija o njemu. On smatra da je sve to zbog predsedničkih izbora koji su najavljeni sledeće godine u martu u toj zemlji, na kojima će se, kako je najavljeno, kandidovati Vladimir Putin.

Povodom tretmana Navaljnog oglasio se i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je preneo da su SAD duboko zabrinute zbog toga gde se opozicionar nalazi. On je takođe još jednom pozvao na njegovo hitno oslobađanje i okončanje kontinuirane represije nezavisnih glasova u Rusiji. Međutim, čini se da iz Rusije nema pozitivnih odgovora na njegov predlog.

Sama kaznena kolonija "Polarni vuk" nalazi se u selu Harp, u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu. Ruski list "Novaja gazeta" je još 2006. pisao da je ona "oduvek funkcionisala kao kolonija za posebno opasne ponavljače". Poslovni partner oligarha Mihaila Hodorkovskog Platon Lebedev je tamo odslužio deo kazne. Advokat Ždanov ju je nazvao jednom od najsevernijih i najzabačenijih", a uslove tamo opisao je kao surove.

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

 

Sa ovim se u potpunosti se slaže i advokat specijalizovan za zaštitu prava osuđenih lica. U izjavi za Meduzu rekao je da su uslovi za izdržavanje kazne veoma teški, svi zahtevi odatle su blokirani, osim možda nekih medicinskih i zahteva za novčanu pomoć. 

Navaljni će moći da održava kontakt sa svetom samo preko advokata jer su drugi metodi komunikacije blokirani. Još uvek je moguće slati mu pisma, ali ona podležu proveri zatvorskih službenika i mogu biti cenzurisana. Poruka se može poslati i preko sajta Zonatelekom.

Kolonija se nalazi u tundri i zbog poteškoća sa dostavom hrane zatvorenici su prinuđeni da hranu kupuju sa zatvorskog kioska po 15-20 odsto većim cenama, tvrdi pomenuti pravnik.

Prošle godine je tužilac Jamalo-Neneckog autonomnog okruga opisao prekršaje u koloniji u oblasti zaštite rada, zaštite od požara i sanitarnih standarda. To je po mišljenju advokata atipično i pokazuje koliko su uslovi zaista katastrofalni, kada se čak i Tužilaštvo umešalo.

Kaznene kolonije posebnog režima, poput "Polarnog vuka", su ustanove za muškarce sa "posebno opasnim recidivizmom krivičnih dela", one koji služe doživotnu robiju, kao i osuđenike kojima je smrtna kazna zamenjena zatvorom.

Prema rečima advokata Evgenija Smirnova, ovakve ustanove se od kolonija opšteg i maksimalnog obezbeđenja razlikuju po broju poseta rođacima, broju paketa koje osuđenik može da dobije i količini novca koju zatvorenik može da potroši u zatvorskom kiosku. Istovremeno, branilac je rekao da u takvim kolonijama neki zatvorenici podležu posebnim, još težim uslovima pritvora.

Tanjug/AP/Pavel Golovkin

 

"To je zapravo pritvor u ćeliji, u kojoj se drže dve do četiri osobe. Njihove mogućnosti za posete su znatno smanjene, predviđena je samo jedna duga poseta tokom godine. Oni mogu da potroše 6.500 rubalja (7.500 din prim. aut.) samo na svoje mesečne troškove, dobiju jedan paket ili jedan transfer novca tokom godine i imaju šetnju od sat i po. Šetnja se, po pravilu, ne odvija na svežem vazduhu, već u malo većoj prostoriji, u koju imaju pristup dodatnom vazduhu", kazao je Smirnov za ruske medije.

Ne postoje zvanične informacije o bilo kakvom okrutnom postupanju prema zatvorenicima i u zadnjih 10 godina nije podneta nijedna žalba, ali advokati smatraju da je mučenje osuđenika uobičajeno. Kao primere navode svedočenja njihovih klijenata o puštanju bučne muzike i gašenju grejanja u ćelijama.

Navaljni je osuđen na 19 godina zatvora zbog ekstremizma, ali on sve te optužbe odbacuje i tvrdi da su politički motivisane. On je iza rešetaka u Rusiji još od januara 2021. godine kada se vratio u Moskvu nakon što se u Nemačkoj lečio od trovanja nervnim agensima.

On je za to okrivio Kremlj, a pre hapšenja vodio je kampanju protiv korupcije zvaničnika i organizovao proteste širom zemlje. Njegovo najveće oružje su društvene mreže, a njegovi snimci imaju nekoliko miliona pregleda, a njegov kanal na Jutjubu ima šest miliona pratilaca.  

Komentari (0)

Evropa