Evropa

Navaljni prebačen u drugi zatvor, precizne informacije biće objavljene naknadno

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

16:12

Navaljni prebačen u drugi zatvor, precizne informacije biće objavljene naknadno
Navaljni prebačen u drugi zatvor, precizne informacije biće objavljene naknadno - Copyright Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni premešta se u novi zatvor u drugom delu zemlje i njegov dolazak tamo biće objavljen u skladu sa zakonom, saopštila je ruska zatvorska služba.

Sota.vision, ruski portal specijalizovan za izveštavanje o pravosuđu, navodi belešku o Navaljnom iz zatvorske jedinice u Vladimirskoj oblasti gde je Navaljni služio kaznu u kaznenoj koloniji 235 kilometara istočno od Moskve.

"Aleksej Navaljni je prebačen iz Federalno kazneno-popravnog zavoda IK-6 u Vladimirskoj oblasti u popravni dom koji se nalazi van Vladimirske oblasti, u skladu sa presudom Moskovskog gradskog suda od 4. avgusta 2023. godine", navodi se u belešci pročitanoj danas na sednici suda, prenosi Sota.vision, čijeg osnivača i glavnog urednika su vlasti proglasile "stranim agentima", prenosi Rojters.

Njegov dolazak u novi objekat, koji nije naveden u belešci, biće obelodanjen u okviru važećeg zakonodavstva, dodaje se u belešci.

Navaljni, bivši advokat koji se proslavio ismevanjem elite predsednika Vladimira Putina i optužbama za korupciju, osuđen je u avgustu na dodatnih 19 godina zatvora pored kazne od 11,5 godina koje je već služio.

Navaljni se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. iz Nemačke, gde je lečen od posledica trovanja nervnim agensom, prema laboratorijskim testovima.

Opozicionar je rekao da je otrovan u Sibiru u avgustu 2020, dok je Kremlj negirao pokušaj da ga likvidira, napominjući da ne postoje dokazi da je opozicionar otrovan nervnim agensom.

Vašington duboko zabrinut 

Njegove pristalice ga smatraju ruskom verzijom južnoafričkog Nelsona Mandele koji će jednog dana izaći iz zatvora i voditi svoju zemlju.

Međutim, ruske vlasti Navaljnog i njegove pristalice vide kao ekstremiste povezane sa obaveštajnom agencijom CIA, koji nastoje da destabilizuju Rusiju.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je u ponedeljak da je Vašington duboko zabrinut zbog Navaljnog i upozorio je ruske vlasti da su odgovorne za ono što mu se dogodilo, piše britanska agencija i dodaje da su Evropska unija i Amnesti internešenel takođe izrazili zabrinutost za sudbinu Navaljnog.

Tanjug AP/Nathan Howard

 

Navaljnijevi saveznici kažu da ga advokati nisu videli od 6. decembra, kao i da je očekivan njegov transfer u koloniju sa "posebnim režimom", najstrože rangiranim u ruskom zatvorskom sistemu, nakon što je opozicionar najavio kampanju protiv reizbora Putina.

Proces premeštanja zatvorenika železnicom širom najveće zemlje na svetu može da potraje nedeljama, a advokati i porodica ne mogu da dobiju informacije o njihovoj lokaciji i dobrobiti dok ne stignu na odredište, navodi britanska agencija.

Lider opozicije je 7. decembra zatražio iz zatvora da glasa protiv Putina na predsedničkim izborima sledeće godine, a najavio je i pokretanje veb-stranice "Rusija bez Putina" (neputin.org), tražeći od Rusa da podrže bilo kog kandidata osim Putina.

Sajt je blokiran dan nakon pokretanja. Navaljni služi kaznu od 30 godina zbog navodnog ekstremizma, kao i niza drugih optužbi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa