Evropa

Grčka legalizovala istopolne brakove, ispred parlamenta okupljeni vernici i LGBT aktivisti

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

15/02/2024

-

22:43

Grčka legalizovala istopolne brakove, ispred parlamenta okupljeni vernici i LGBT aktivisti
Grčka legalizovala istopolne brakove, ispred parlamenta okupljeni vernici i LGBT aktivisti - Copyright AP Photo/Michael Varaklas

veličina teksta

Aa Aa

Nakon burne rasprave u grčkom parlamentu večeras je usvojen nacrt zakona po kojem će biti legalizovani istopolni brakovi, kao i usvajanje dece od strane istopolnih parova.

Za je glasalo 176 poslanika, protiv 76, dvoje je bilo uzdržano, dok 46 nije prisustvovalo glasanju.

Grčka je prva većinski pravoslavna zemlja koja će legalizovati istopolne brakove i ovo predstavlja dostignuće s obzirom na otpor i uticaj crkve, prenosi Euronews.

"Ovde smo da se sa odgovornošću suočimo sa društvenom nejednakošću", rekao je grčki premijer Kirjakos Micotakis na početku svog govora u parlamentu i nastavio sa argumentacijom u korist predloga zakona o istopolnim brakovima i usvajanju dece.

On je napomenuo da će reforma poboljšati živote ljudi, dok ostalima ništa neće uskratiti.

"Roditelji u istopolnim odnosima još uvek zakonski nemaju ista prava kada su deca u pitanju", rekao je on i nastavio:

"Želimo da sprečimo taj jaz tako što ćemo dozvoliti svima onima koji žele da institucionalno zapečate svoj odnos ceremonijom u gradskoj kući, baš kao što rade heteroseksualni parovi, da to i učine. Podjednakom integracijom svakog građanina u društvu, odmerava se snaga naše demokratije", rekao je Micotakis i podsetio da istopolni parovi imaju pravo na brak u 36 zemalja Evrope i sveta.

AP Photo/Michael Varaklas

 

Lider vodeće opozicione partije Siriza Stefanos Kaselakis pozvao je svoje poslanike da podrže nacrt zakona, dok je ranije na sednici partije najavio i "sankcije" za one poslanike koji to ne učine.

Inače, ispred Sintagme večeras su se okupile dve grupe ljudi - vernici koji su sa Grčkom pravoslavnom crkvom snažno protiv zakona, kao i LGBT aktivisti koji se godinama zalažu za njegovo usvajanje.

Novi nacrt zakona ima za cilj da otkloni postojeću diskriminaciju na osnovu pola i seksualne orijentacije. Međutim, sam zakon nije bio predmet višenedeljne polemike u Grčkoj, koliko činjenica da će istopolni parovi moći da usvajaju decu, ali i ne da se podvrgavaju metodama potpomognute oplodnje.

 

Komentari (0)

Evropa