Evropa

Potvrđena smrt Alekseja Navaljnog: Telo navodno kod istražitelja, njegov tim traži da bude predato porodici

Komentari

Autor: BBC

17/02/2024

-

11:49

Potvrđena smrt Alekseja Navaljnog: Telo navodno kod istražitelja, njegov tim traži da bude predato porodici
Potvrđena smrt Alekseja Navaljnog: Telo navodno kod istražitelja, njegov tim traži da bude predato porodici - Copyright Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Alekseja Navaljnog potvrdio je da je ruski opozicionar mrtav, javlja BBC.

Kako se navodi, Navaljni je preminuo 16. februara u 14:17 po lokalnom vremenu, navodi se u dokumentu koji je dat Navalnijevoj majci Ljudmili.

Njegovo telo je kod istražitelja.

Portparolka Alekseja Navaljnog Kira Jarmiš zahteva da se telo Navaljnog odmah preda njegovoj porodici, nakon zvanične potvrde o njegovoj smrti.

Nešto kasnije, tim Alekseja Navaljnog rekao je da se njegovo telo ne nalazi u mrtvačnici gde su zvaničnici rekli da se nalazi. Kira Jarmiš, portparolka aktiviste, rekla je da su majka i advokat Navaljnog stigli u mrtvačnicu u Salehardu, gradu u blizini zatvora u kojem je on služio kaznu, ali da je ona zatvorena, preneo je BBC.

U najnovijoj izjavi, Jarmiš tvrdi da joj je rečeno da uzrok smrti još nije utvrđen.

Urađen je drugi pregled tela Navaljnog i rezultati će, navodno, biti dostupni sledeće nedelje, napisala je ona na mreži X.

Međutim, saveznik Navaljnog Ivan Ždanov, napisao je na platformi X da je majci Alekseja Navaljnog i advokatu u zatvorskoj koloniji rečeno danas da je ruski opozicionar umro od "sindroma iznenadne smrti".

Podsetimo, zatvorska služba regiona Jamalo-Nenecki, gde je Navaljni služio kaznu zatvora, izvestila je u petak o njegovoj smrti. 

"Dana 16. februara ove godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik Navaljni A.A. se posle šetnje osećao loše, gotovo odmah izgubivši svest. Odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći", navodi se u saopštenju. "Urađene su sve neophodne reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Lekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju", dodaje se u saopštenju.

Navaljni je uhapšen 2021. godine po povratku iz Nemačke, gde je lečen od trovanja, kako su evropske laboratorije zaključile, sovjetskim nervnim otrovom novičok.

U martu 2022. Navaljni je dobio devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za nepoštovanje i proneveru putem prevare, što su on i njegove pristalice više puta odbacili kao politički motivisane optužbe.

U avgustu 2023. sud je produžio zatvorsku kaznu Navaljnom na 19 godina i poslao ga u strožu ustanovu s "posebnim režimom" iz zatvora s maksimalnim obezbeđenjem u kojem je bio zatvoren. U decembru prošle godine Navaljni je prebačen u takav zatvor u ruskom arktičkom regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa