Evropa

Najmanje 100 uhapšenih širom Rusije: Policija rasterala građane koji su odavali počast Alekseju Navaljnom

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2024

-

10:57

Najmanje 100 uhapšenih širom Rusije: Policija rasterala građane koji su odavali počast Alekseju Navaljnom
Najmanje 100 uhapšenih širom Rusije: Policija rasterala građane koji su odavali počast Alekseju Navaljnom - Copyright Tanjug/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Ruska policija rasterala je grupe građana sa ulica dva najveća ruska grada, Moskve i Sankt Peterburga, i širom zemlje uhapsila najmanje 100 građana, koji su se okupili kako bi odali počast opozicionom političaru Alekseju Navaljnom, koji je juče preminuo u zatvoru u Sibiru.

Prema ruskoj grupi za ljudska prava, OVD-Info, najmanje 100 ljudi je uhapšeno u osam gradova, uključujući Moskvu, Sankt Peterburg i Krasnodar, uprkos tome što je moskovsko tužilaštvo juče upozorilo građane da ne učestvuju na protestima na koje ih pozivaju preko interneta i društvenih mreža.

Na snimcima i slikama iz dva najveća ruska grada, Moskve i Sankt Peterburga, vide se policajci kako oduzimaju plakate od demonstranata, dok druge odvode sa improvizovanih spomenika Navaljnom.

Dodatno, kako prenosi "Skaj Njuz", na snimcima se vidi i kako policija hapsi novinare koji su bili kod spomenika žrtvama Sovjetske represije u Moskvi.

Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

 

Ruska policija nije dala informacije o hapšenju građana na današnjim protestima.

Zatvorska služba regiona Jamalo-Nenecki, gde je Navaljni služio kaznu zatvora od 30 godina, izvestila je u petak o njegovoj smrti. Ruski opozicionar bio je iza rešetaka otkada se vratio iz Nemačke, u januaru 2021. godine.

Gutereš pozvao na punu i transparentnu istragu smrti Alekseja Navaljnog

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na punu i transparentnu istragu o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, rekao je portparol UN Stefan Dižarik tokom brifinga za novinare.

"Generalni sekretar UN je šokiran vešću o smrti opozicionara Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru. Generalni sekretar izražava saučešće porodici gospodina Navaljnog i poziva na potpunu, verodostojnu i transparentnu istragu o okolnostima njegove smrti u zatvoru", rekao je Dižarik, prenosi TASS.

Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

 

Britanska vlada pozvala je ruskog ambasadora u Londonu da bi mu predočila da zvanični London smatra da su ruske vlasti "u potpunosti odgovorne" za smrt zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

U saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da smrt Navaljnog u zatvorskoj koloniji na dalekom severu Rusije "mora biti u potpunosti i trasnparentno istražena", prenosi Rojters.

Ranije je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron je poručio da "ruski predsednik Vladimir Putin mora da odgovara za smrt Navaljnog".

"Putina bi trebalo da smatramo odgovornim za smrt Navaljnog", rekao je šef britanske diplomatije Dejvid Kameron tokom razgovora sa novinarima u Minhenu gde je prisustvovao Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji. Britanski premijer Riši Sunak je takođe odao počast Navaljnom, nazivajući ga "najžešćim zagovornikom demokratije u Rusiji".

Smrt Alekseja Navaljnog "otkriva slabost Kremlja i strah od bilo kojeg protivnika", izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron povodom vesti da je u ruskom zatvoru preminuo opozicioni lider Aleksej Navaljni.

"Večeras mislim na njegovu suprugu, na njegovu porodicu, na čoveka koji je opovrgao tezu da hrabrosti više nema", izjavio je Makron nakon potpisivanja sporazum sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Jelisejskoj palati, preneo je Figaro.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa