Evropa

Minhenska bezbednosna konferencija otvorena saučešćem porodici Navaljnog

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2024

-

14:36

Minhenska bezbednosna konferencija otvorena saučešćem porodici Navaljnog
Kristof Hojzgen - Copyright Tanjug AP/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Šef Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen izjavio je danas da je ljudska patnja širom sveta porasla do stepena koji brojne generacije verovatno nisu videle ranije.

On je otvarajući Minhensku bezbednosnu konferenciju rekao ako tražite od ljudi da opišu stanje u svetu, čujete mnogo tmurnih komentara, što se odrazilo i na ovogodišnji minhenski izveštaj o bezbednosti koji je nazvan "izgubi-izgubi".

"Da navedemo samo nekoliko mesta, Rog Afrike, Sudan, Jemen, Haiti, Avganistan, milion Rohingja ostaju nasukani u Koks Bazaru. Rusija nastavlja brutalni napad na Ukrajince. Izraelci su pogođeni nehumanim terorističkim napadom. Oko 25.000 Palestinaca, većinom dece i žena, je izgubilo život", rekao je on i dodao da će učesnici pokušati da sagledaju sve te sukobe tokom naredna tri dana.

"Mnogi od ovih izazova su napravljeni od strane ljudi, što znači da ih mogu promeniti muškarci i žene. Hajde da uzmemo ovo jubilarnu konferenciju kao priliku da razgovaramo i preduzmemo korake. Temelj za mirnu budućnost može biti samo vladavina prava i pomirenje umesto osvete. To je ono što je omogućilo mojoj zemlji da se oporavi nakon Drugog svetskog rata. To je ono što je učinilo Zapadna Evropa uživa svoj najduži period mira. I to je ono što su globalni lideri želeli za svet kada su osnovali Ujedinjene nacije, kada su se složili oko Povelje UN i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Ili ćemo opstati zahvaljujući snazi vladavina prava ili ćemo svi biti osuđeni pod vlašću najjačih", rekao je on.

Tanjug AP/Matthias Schrader

 

On je na početku konferencije rekao i da žali i za Aleksejem Navaljnim koji je preminuo i za koga je rekao da je bio poseban čovek.

Poželeo je saučešće njegovoj supruzi i deci i rekao da je njegova supruga Julija trebalo da govori na konferenciji o Rusiji.

Predsednik Bavarske Markus Zoder rekao je da je glavna tema sloboda, bezbednost i sposobnost da branimo jedni druge i sami sebe.

"To nije samo brzi izlazak međunarodne politike, već je to posvećenost našim zajedničkim vrednostima. Transatlantsko partnerstvo je toliko važno za nas i u Nemačkoj i u Bavarskoj", rekao je on.

Kako je rekao dve glavne poruke konferencije su podrška Ukrajini i NATO-u.

"Mi stojimo uz Ukrajinu. Ovo je rat, rat materijala koji obe strane vode i bila bi sramota i za Zapad i za nas ako bi ovo dovelo do pobede Rusije, ako bi na kraju Rusija pobedila zbog nestašice materijala. Zato je toliko važno pomoći Ukrajini da se brani ne samo njih nego i svih nas. Druga stvar je da stojimo uz NATO, mi smo posvećeni NATO-u. To je zajednica vrednosti, a ne samo vojni savez. To je savez zajedničkih vrednosti. Tako da mi ne treba samo da definiše u smislu novca", rekao je on.

Kao treću tačku on je apelovao na Nemačku da bude jaka unutar NATO saveza. Minhenska bezbednosna konferencija održava se 60. put od 16. do 18. februara.

Komentari (0)

Evropa