Evropa

Orban: Voleo bih da se Tramp vrati u Belu kuću i donese mir u istočnu Evropu

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2024

-

19:51

Orban: Voleo bih da se Tramp vrati u Belu kuću i donese mir u istočnu Evropu
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas u svom govoru naciji da bi voleo da se bivši američki predsednik i kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp vrati u Belu kuću i doprinese postizanju mira u istočnoj Evropi.

Orban je u godišnjem obraćanju naciji rekao da bi 2024. mogla biti "prekretnica" zbog održavanja izbora u EU, SAD, Indiji i u desetak drugih zemalja. 

"Ne možemo da odlučujemo o izborima drugih zemalja, ali bismo veoma voleli da se Donald Tramp vrati", naveo je Orban, objavila je agencija MTI.

Orban je ocenio da će globalna politička scena izgledati potpuno drugačije krajem ove godine i da očekuje da se manevarski prostor Mađarske poveća u meri koja, kako je naveo, nije viđena već dugo.

Orban je ocenio da sadašnja administracija EU neće izvući Evropu iz krize, kao i da bi novo evropsko desno krilo, čiji su deo Mađari, moglo da donese, kako je naveo, "pravu promenu".

Mađarski sistem zaštite dece mora da bude ojačan - od ustavnog do ministarskog nivoa

Orban je u svom govoru takođe rekao da mađarski sistem zaštite dece mora da ojača, od ustavnog do ministarskog nivoa, te dodao da ostavka bivše predsednice Katlin Novak i ministarke pravde Judit Vargas predstavlja "ispravan korak".

"Deca ne smeju da se zlostavljaju i za svako nasilje treba da postoji najstoža kazna", istakao je Orban u obraćanju naciji.

Rekao je da je na vladi da "povrati moralni red i ponudi pravno rešenje za situaciju", prenosi MTI.
On je dodao da bi ostavka predsednice trebalo da bude primer i šansa za Mađarsku da jača izađe iz trenutne situacije.

Katalin Novak pomilovala je čoveka osuđenog za prikrivanje zločina koje je počinio seksualni napasnik u domu za decu, što je dovelo do njene ostavke kao i do ostavke ministarke Vargas.

Iako je bilo dobro poznato da je Novak pomilovala oko 20 osoba uoči posete pape Franje Mađarskoj u aprilu 2023. godine, tek je nedavno otkriveno da je jedan od pomilovanih bio zamenik direktora jednog dečijeg doma osuđenog zbog prikrivanja seksualnog prestpunika koji je u toj ustanovi napastvovao decu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa