Fokus

Kazna za bivšeg predsednika od 355 miliona dolara, Tramp: Presuda - lov na veštice

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

17/02/2024

-

08:22

Kazna za bivšeg predsednika od 355 miliona dolara, Tramp: Presuda - lov na veštice
Kazna za bivšeg predsednika od 355 miliona dolara, Tramp: Presuda - lov na veštice - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp mora da plati 354,9 miliona dolara kazni zbog toga što je lažirao vrednost svoje imovine kako bi dobijao bolje uslove kod banaka, a izrečena mu je i zabrana da bude zastupnik ili direktor bilo koje kompanije u Njujorku u naredne tri godine, odlučio je njujorški sud.

Tužbu je podnela državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms, koja je teretila Trampa i njegovu porodičnu kompaniju da je lažno uvećavala neto vrednost imovine i do 3,6 milijardi dolara godišnje, kako bi prevarila banke i dobijala bolje kreditne uslove, prenosi Glas Amerike.

Tramp je optužbe negirao i slučaj nazvao "političkom osvetom tužiteljke Džejms", koja je demokrata, i najavio je da će se žaliti na presudu.

Sudija Artur Engoron doneo je presudu posle dva i po meseca svedočenja 40 svedoka, među kojima je bio i sam Tramp. Završna reč je izneta 11. januara.

U ovom slučaju presudio je sudija, a ne porota, jer to nisu tražili ni kancelarija tužiteljke, ni Trampovi advokati.

Favorit u trci za republikansku predsedničku nominaciju svedočio je 6. novembra da je vrednost njegove imovine zapravo bila potcenjena u njegovim finansijskim dokumentima, kao i da su banke obavile sopstvena istraživanja i bile zadovoljne njegovim poslovanjem.

Pored Trampa, sudija je i njegove sinove Donalda mlađeg i Erika proglasio odgovornim za građanske prevare u Njujorku, uključujući izdavanje lažnih finansijskih izveštaja, falsifikovanje poslovnih zapisa i zaveru. Naredio je da svaki od njih plati četiri miliona dolara, a milion dolara će morati da plati bivši finansijski direktor Tramp organizacije Alen Vajselberg. Ovo je bila značajna nedelja za Trampa kada je reč o sudskim procesima, jer se protiv njega vode četiri krivična postupka i jedna građanska parnica.

U četvrtak je drugi sudija u Njujorku odlučio da će 25. marta početi suđenje bivšem predsedniku po optužbama da je falsifikovao poslovne podatke svoje kompanije u pokušaju da kupi diskreciju osoba koje su mogle da mu donesu neprijatnost tvrdnjama o njegovim neverstvima. Ako ta odluka ostane na snazi, biće to prvo suđenje Trampu po krivičnom postupku, od četiri koja su pokrenuta protiv njega.

"Lov na veštice"

Tramp je presudu nazvao "lovom na veštice".

"Pokvareni sudija države Njujork koji radi sa totalno korumpiranim državnim tužiocem upravo me je kaznio sa 355 miliona dolara na osnovu činjenice da sam napravio odličnu kompaniju. Ovo je mešanje u izbore i lov na veštice", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

On je ocenio da je pravosudni sistem u SAD na udaru "pristrasnih i korumpiranih tužilaca i sudija".

Tužiteljku Letišu Džejms, koju je nazvao korumpiranom i rasistom, Tramp je optužio da je godinama opsednuta "dobijanjem Trampa".

"Pomogao sam Njujorku u najgorim vremenima, a sada, dok je preplavljen nasilnim Bajdenovim migrantskim zločinom, radikali čine sve što mogu da me izbace", napisao je Tramp.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet