Fokus

Bajden: Trampovi komentari o NATO "opasni i neamerički"

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2024

-

22:40

Bajden: Trampovi komentari o NATO "opasni i neamerički"
Donald Tramp i Džo Bajden - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden osudio je danas komentare pretendenta za republikansku kandidaturu na predsedničkim izborima Donalda Trampa o NATO-u i nazvao ih "opasnim" i "neameričkim".

Bajden je oštro zamerio Trampu na komentaru koji je dao proteklog vikenda dovodeći u pitanje volju SAD da pruže podršku zemljama članicama NATO u slučaju da su napadnute, prenosi Rojters.

Predsednik SAD je rekao da je zbog Trampovog komentara bilo nužno da Kongres donese dugo odlaganu odluku o usvajanju zahteva da se finansira odbrana Ukrajine od ruske agresije.

"Ulozi za američku nacionalnu bezbednost već su bili visoki i pre nego što je ovaj zakon sinoć usvojen u Senatu. Međutim, poslednjih dana ti ulozi su porasli i to zbog toga što je bivši američki predsednik svetu poslao opasan i šokantan, iskreno govoreći neamerički signal", rekao je Bajden.

Tokom političkog mitinga u Južnoj Karolini u subotu Tramp je rekao da je u razgovoru sa liderom jedne "velike zemlje" o potencijalnom napadu Rusije kritikovao "neredovna" plaćanja i dugovanja zemalja članica NATO, navodi Rojters.

"Ne, ne bih vas zaštitio. U stvari, ohrabrio bi ih (Rusiju) da rade šta god hoće. Morate da platite", rekao je Tramp.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet