Evropa

Evropski lideri pozvali na jedinstvo nakon Trampovih izjava o NATO: "Svi za jednog, jedan za sve"

Komentari

Autor: Euronews, Gardijan

12/02/2024

-

23:05

Evropski lideri pozvali na jedinstvo nakon Trampovih izjava o NATO: "Svi za jednog, jedan za sve"
Emanuel Makron i Donald Tusk - Copyright Tanjug AP/Christophe Petit-Tesson/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropski lideri pozvali su na veće jedinstvo i vojnu saradnju širom kontinenta kao odgovor na komentare Donalda Trampa koji prete da potkopaju osnovu NATO-a.

Ne postoji alternativa partnerstvu između Evrope, NATO i SAD za suočavanje sa sve većim bezbednosnim rizicima, izjavio je u Parizu poljski premijer Donald Tusk.

Tusk je pre samita razgovarao o produbljivanju odnosa u oblasti odbrane sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, prenosi Gardijan.

Poljski premijer, koji se pridružio predsedniku Makronu na radnom ručku u Jelisejskoj palati, rekao je da njegova poseta ima cilj da "revitalizuje odnose Poljske sa najvažnijim evropskim partnerima", preneo je AP.

"Evropa mora da postane siguran kontinent, a to znači da EU, Francuska i Poljska moraju da postanu zemlje koje su jake i spremne da brane svoje granice, svoju teritoriju i da brane i podržavaju svoje saveznike i prijatelje izvan Evropske unije. Verovatno ovde u Parizu reči iz 'Tri musketara' Aleksandra Dime najjasnije odjekuju: Svi za jednog i jedan za sve", rekao je on.

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

Tramp je u subotu izazvao zabrinutost u Evropi kada je rekao da neće braniti nijednu članicu NATO-a koja nije uspela da ispuni dugogodišnji cilj da potroši dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu i da će čak podstaći Rusiju da nastavi sa napadima.

"Ne, ne bih vas štitio, zapravo bih ih ohrabrio da rade šta hoće . Moraš da platiš", rekao je Tramp na mitingu u Južnoj Karolini. 

Član pet NATO pakta

Zemlje NATO-a su u teoriji zaštićene članom 5 osnivačkog ugovora alijanse, koji obavezuje sve države članice da odgovore „takvim akcijama koje smatraju neophodnim, uključujući upotrebu oružane sile“ za obnavljanje bezbednosti u oblasti severnog Atlantika. Ukoliko jedna članica NATO-a bude napadnuta, sve ostale članice su u obavezi da pomognu kako bi se ta članica odbranila, navodi se u pomenutom članu.

Neki evropski lideri su u ponedeljak otvoreno kritikovali Trampa. 

"Ove izjave nisu odgovorne i pomažu Rusiji", rekao je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer tokom posete Kipru. 

Dejvid Kameron, ministar spoljnih poslova Velike Britanije, rekao je da Trampove primedbe nisu bile od pomoći.

"Naravno da želimo da sve zemlje, poput nas, potroše 2 odsto [BDP], ali mislim da ono što je rečeno nije bio razuman pristup", rekao ke Kameron.

Pariz:  Evropa mora da se pripremi za Trampov scenario o ruskom napadu

Francuski ministar inostranih poslova Stefan Sežurne izjavio je da Evropa mora hitno da se pripremi za mogućnost da SAD možda neće zaštititi NATO članice koje ne izdvajaju dovoljno za odbranu.

Sežurne je rekao da su svi čuli komentare bivšeg američkog predsednika i kandidata za republikansku predsedničku nominaciju Donalda Trampa, koji je rekao da bi "ohrabrio" Rusiju da napadne NATO članice koja ne izdvajaju dva odsto BDP-a za finansiranje odbrane, ali je šef francuske diplomatije istakao da neće prestati da ubeđuje sve lidere u važnost Alijanse koja, kako je naveo, deluje na dobrobit svih članica, uključujući SAD.

Sežurne je ocenio, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim nemačkim i poljskim kolegom, da je svaki minut važan za pripremu Evropljana na mogući scenario koji je izneo Tramp.

Francuski šef diplomatije je istakao da će evropski lideri raditi zajedno na analizi konteksta, posebno predstojećih predsedničkih izbora u SAD. 

Francuska i Nemačka ispod cilja od 2 odsto BDP

Neposredno pre Makronovih izjava, nemački kancelar Olaf Šolc i njegov ministar odbrane Boris Pistorijus prisustvovali su ceremoniji postavljanja kamena temeljca fabrike municije u Donjoj Saksoniji. Fabrika, koju vodi najveći nemački odbrambeni izvođač, Reinmetal, proizvodiće 200.000 artiljerijskih granata godišnje koje će verovatno biti namenjene Ukrajini.

"Ne samo Sjedinjene Države, već i sve evropske zemlje moraju učiniti još više da podrže Ukrajinu. Do sada data obećanja nisu dovoljna. Nemačka moć sama po sebi nije dovoljna", rekao je Šolc.

Šolc je takođe ponovo obavezao Nemačku, koja tradicionalno okleva oko vojnih troškova, da ispuni cilj NATO-a od 2% BDP-a, tvrdeći da bi to pomoglo proizvođačima oružja da investiraju. Berlin, koji se često smatra metom Trampove retorike, troši 1,57 odsto svog BDP-a na odbranu, prema podacima NATO-a.

Očekuje se da je Britanija potrošila 2,03% u 2023, prema podacima NATO-a, dok je za Francusku, drugu evropsku nuklearnu silu, taj procenat nešto manji i iznosi 1,9%. Odbrambeni budžet Poljske iznosi 3,9% BDP-a, zemlja je dramatično povećala potrošnju kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, dok SAD, najveća vojna sila na svetu, troše 3,49%.
 

Komentari (0)

Evropa