Evropa

Rute poručio Evropljanima: "Treba da prestanemo sa žalopojkama o Trampu"

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2024

-

13:26

Rute poručio Evropljanima: "Treba da prestanemo sa žalopojkama o Trampu"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odlazeći premijer Holandije Mark Rute izjavio je danas da Evropa treba da prestane da se žali na Donalda Trampa i da se fokusira na ono što može da uradi za Ukrajinu.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je izazvao nezadovoljstvo u Evropi, rekavši da, ukoliko ponovo postane predsednik SAD, neće braniti članicu NATO koja ne plaća svoje obaveze.

"Treba da prestanemo sa žalopojkama, kuknjavom o Trampu. To je pitanje za Amerikance (da li će ga izabrati na izborima). Nisam Amerikanac, ne glasam u SAD. Moramo da sarađujemo sa svakim ko je na podijumu", rekao je Rute na panelu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

On je rekao da Evropa u svakom slučaju mora da troši više na odbranu i da poveća proizvodnju municije, ne samo zato što bi Tramp mogao da se vrati.

Rute je dodao da ne zna da li se u Evropi smatra glavnim kandidatom za narednog generalnog sekretara NATO, pojasnivši da neće započeti kampanju da dođe na to mesto.

"Sve što čujem prethodnih dana je kuknjava zbog Trampa. Hajde da prestanemo to da radimo. Nakon razgovora sa američkim političarima u Minhenu umereni sam optimista da će američka vojna pomoć Ukrajini, koja je trenutno stopirana, biti usvojena u Kongresu", poručio je Rute.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa