Evropa

Smrt Navaljnog pod velom misterije: Nepoznat uzrok, porodica traži da vidi telo, oglasio se Kremlj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

19/02/2024

-

14:10

Smrt Navaljnog pod velom misterije: Nepoznat uzrok, porodica traži da vidi telo, oglasio se Kremlj
Smrt Navaljnog pod velom misterije: Nepoznat uzrok, porodica traži da vidi telo, oglasio se Kremlj - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Vodeći ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni preminuo je u petak u zatvoru. Tačan uzrok smrti još nije poznat, a predstavnici njegovog tima optužuju Kremlj da "prikriva tragove" jer i tri dana nakon smrti navodno ne znaju gde se nalazi njegovo telo. Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš saopštila je da njegovoj majci i advokatima nije dozvoljeno da uđu u mrtvačnicu, te da zaposleni nisu odgovorili na pitanje da li se telo tu zapravo i nalazi.

"Aleksejeva majka i njegovi advokati stigli su u mrtvačnicu rano ujutru. Nije im bilo dozvoljeno da uđu. Jedan od advokata je bukvalno izbačen", napisala je ona na društvenoj mreži Iks.

Jarmiš nije navela o kojoj je mrtvačnici reč, ali je Nova gazeta u nedelju objavila da se telo Navaljnog nalazi u Okružnoj kliničkoj bolnici u Salehardu. Ivan Ždanov, koji vodi Navaljnijevu fondaciju za borbu protiv korupcije, rekao je i da je majci i advokatu takođe rečeno da je uzrok smrti "sindrom iznenadne smrti" - termin za niz srčanih stanja koja izazivaju iznenadni srčani zastoj i smrt.

Ruske zatvorske vlasti, podsetimo, izvestile su u petak da se Navaljni nije osećao dobro nakon šetnje i da je ubrzo izgubio svest. Pozvana je hitna pomoć, ali reanimacija nije uspela, saopštila je služba i dodala da se uzrok smrti još "utvrđuje".

Šta se još zna o smrti Navaljnog?

Novaja gazeta Evropa, nezavisna novinska agencija, citirala je neidentifikovane izvore koji su rekli da je telo Navaljnog odneto u nedelju u mrtvačnicu u okružnoj kliničkoj bolnici u Salehardu.

Jedan bolničar u hitnoj pomoći u Salehardu rekao je Novoj Gazeti da su kolege koje su lečile Navaljnog rekle da su na njegovom telu pronađene modrice, kao i tragovi pokušaja masaže srca. Ali zaposleni u mrtvačnici u Salehardu demantovao je te izveštaje, rekavši Rojtersu da telo Navaljnog nije stiglo, prenosi Gardijan.

AP Photo/Ebrahim Noroozi

 

"Tamo je sve pokriveno kamerama. Svaki njegov korak sniman je iz svih uglova svih ovih godina. Svaki zaposleni ima video-rekorder. Za dva dana nije procurio niti objavljen nijedan video snimak. Ovde nema mesta neizvesnosti", napisao je Navaljnijev najbliži saveznik i strateg Leonid Volkov na mreži Iks.

Ruska opoziciona aktivistkinja Julija Navaljna optužila je ruskog predsednika Vladimira Putina za ubistvo njenog supruga, ruskog političara Alekseja Navaljnog, dodavši da zna tačno zašto je to učinjeno. Ona je u video obraćanju rekla da joj ruske vlasti ne daju delo supruga jer čekaju da "tragovi bojnog otrova novičoka ispare iz njegovog tela", prenosi Rojters.

"Ubio ga je na sramotan i kukavički način, ne usuđujući se čak ni da ga pogleda u oči ili da izgovori njegovo ime. I na isti kukavički način sada kriju njegovo telo, odbijaju da ga pokažu njegovoj majci, ne predaju ga, patetično lažu i čekaju da nestanu tragovi nervnog agensa novičok", poručila je Navaljna i dodala da ga je Putin ubio jer nije mogao da ga slomi".

U međuvremenu, treći dan zaredom, ožalošćeni su se u nedelju okupili širom Rusije da odaju poštu i polože cveće na improvizovane spomenike Navaljnom.

"Dolazak ovde da se oprostimo je najmanje što možemo da uradimo. Osećam se kao da smo izneverili Navaljnog. Dozvolili smo da se to dogodi", rekla je Oksana, studentkinja u Moskvi koja je u nedelju položila cveće na Zidu tuge, spomeniku žrtvama političkog progona tokom Staljinovog perioda.

Peskov: Kremlj se ne bavi time kada će telo Navaljnog biti predato porodici

Kremlj nema informaciju kada bi telo ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je umro u pritvoru, moglo biti predato njegovoj porodici nakon završetka neophodnih procedura, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

''Ovo pitanje ne treba da bude upućeno nama. Mi se time ne bavimo, to nije opis posla predsedničke administracije'', rekao je Peskov, prenosi TASS.

On je ocenio da su izjave zapadnih političara, koji su za smrt Navaljnog optužili predsednika Rusije Vladimira Putina, ''bezobrazne'', dodajući da je istraga u toku i da se preduzimaju sve neophodne mere, a da rezultati istrage do sada nisu objavljeni u javnosti.

''U uslovima u kojima nema dostupnih informacija smatramo da je apsolutno nedopustivo davati takve, iskreno, bezobrazne izjave. To je neprimereno za državnike iz čijih smo usta čuli takve izjave. One, naravno, ne mogu da naškode našem predsedniku, ali ne koriste ni onima koji daju takve izjave'', rekao je Peskov.

EU će predložiti sankcije protiv odgovornih za smrt Navaljnog

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je, po dolasku na sastanak Saveta EU za spoljne poslove, da će države članice EU predložiti sankcije protiv odgovornih za smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

AP Photo

 

"A odgovoran je sam Putin", rekao je Borelj novinarima u Briselu.

On je istakao da EU mora na političkom i vojnom frontu da nastavi podršku Ukrajini i ruskom narodu.

"Moramo da pošaljemo poruku podrške ruskoj opoziciji", poručio je Borelj i istakao da će supruga Navaljnog Julija Navaljna tokom današnjeg sastanka, poslati danas poruku o tome kako podržati političku opoziciju u Rusiji.

Istovremeno je predložio da ministri EU, u znak odavanja počasti Navaljnom, preimenuju režim sankcionisanih zbog kršenja ljudskih prava u "Režim sankcija za ljudska prava Navaljnog" kako bi, kako je rekao, njegovo ime zauvek bilo upisano u rad EU na odbrani ljudskih prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa