Evropa

Kremlj optužen da prikriva tragove: Dva dana nakon smrti nije poznato gde se nalazi telo Alekseja Navaljnog

Komentari

Autor: Gardijan

18/02/2024

-

22:08

Kremlj optužen da prikriva tragove: Dva dana nakon smrti nije poznato gde se nalazi telo Alekseja Navaljnog
Kremlj optužen da prikriva tragove: Dva dana nakon smrti nije poznato gde se nalazi telo Alekseja Navaljnog - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pristalice Alekseja Navaljnog optužili su Kremlj da „prikriva tragove“ jer, dva dana nakon smrti opozicionog lidera u pritvoru, neizvesnost i dalje traje - nije poznato gde se nalazi njegovo telo i kako je umro. 

Majka Alekseja Navaljnog, Ljudmila Navalnaja, i njegov advokat otputovali su tokom vikenda u ozloglašenu zatvorsku koloniju „Polarni vuk” na severu Rusije, gde je Navaljni bio zatočen od prošle godine, da uđu u trag njegovom telu, ali su dobili kontradiktorne informacije od raznih institucije, prenosi "Gardijan".

Ljudmili je prvo rečeno da je telo njenog sina odneto u Salehard, grad u blizini zatvorskog kompleksa, ali kada je u subotu stigla u mrtvačnicu, ona je zatvorena.

 „Voze nas u krug i prikrivaju tragove“, rekla je portparolka Navaljnog Kira Jarmiš.

Supruga ruskog opozicionara Julija je u nedelju na Instagramu objavila poruku „Volim te“, zajedno sa fotografijom nje i njenog muža. 

Ivan Ždanov, koji vodi fondaciju Alekseja Navaljnog za borbu protiv korupcije, rekao je da je advokatu i majci takođe rečeno da je uzrok njegove smrti „sindrom iznenadne smrti“ – nejasan termin za niz srčanih stanja koja izazivaju iznenadni srčani zastoj i smrt.

AP Photo/Antonina Favorskaya

 

Novaja gazeta Evropa, nezavisna novinska agencija, citirala je neidentifikovane izvore koji su rekli da je telo Navaljnog odneto u nedelju u mrtvačnicu u okružnoj kliničkoj bolnici u Salehardu.

Jedan bolničar u hitnoj pomoći u Salehardu rekao je Novoj Gazeti da su kolege koje su lečile Navaljnog rekle da su na njegovom telu pronađene modrice, kao i tragove pokušaja masaže srca. Ali zaposleni u mrtvačnici u Salehardu demantovao je te izveštaje, rekavši Rojtersu da telo Navaljnog nije stiglo.

„Tamo je sve pokriveno kamerama. Svaki njegov korak sniman je iz svih uglova svih ovih godina. Svaki zaposleni ima video-rekorder“, napisao je Navaljnijev najbliži saveznik i strateg Leonid Volkov na Ks.

„Za dva dana nije procurio niti objavljen nijedan video snimak. Ovde nema mesta neizvesnosti“, dodao je on.

AP Photo/Ebrahim Noroozi

 

Ruske zatvorske vlasti izvestile su u petak da se Navaljni nije osećao dobro nakon šetnje i da je ubrzo izgubio svest u zatvoru u gradu Harp. Stiglo je vozilo hitne pomoći, ali on nije mogao da bude oživljen, saopštila je služba i dodala da se uzrok smrti još „utvrđuje”.

U međuvremenu, treći dan zaredom, ožalošćeni su se u nedelju okupili širom Rusije da odaju poštu i polože cveće na improvizovane spomenike Navaljnom.

„Dolazak ovde da se oprostimo je najmanje što možemo da uradimo. Osećam se kao da smo izneverili Navaljnog. Dozvolili smo da se to dogodi“, rekla je Oksana, studentkinja u Moskvi koja je u nedelju položila cveće na Zidu tuge, spomeniku žrtvama političkog progona tokom Staljinovog perioda.

Zapadni lideri rekli su da smatraju da je Kremlj odgovoran za njegovu smrt.

Tokom vikenda ambasadori Velike Britanije i SAD, sa mnogim evropskim kolegama, takođe su položili cveće u čast Navaljnog. „Mnogi su mislili da Navaljni možda nikada neće biti pušten, ali činjenica da je sada mrtav je očigledno težak udarac. To je znak za mnoge u zemlji da je nada nestala“, rekao je jedan visoki zapadni diplomata u Moskvi.

Više od 400 osoba privedeno u Rusiji tokom odavanja počasti Navaljnom

Britanski "Gardijan" prenosi da ni tugovanje nije bez rizika u današnjoj Rusiji. Više od 400 ljudi privedeno je na improvizovanim parastosima u 32 ruska grada od smrti Navaljnog, saopštila je grupa za ljudska prava OVD-Info.

Među njima je bio i otac Grigorij Mihnov-Vojtenko, sveštenik iz Sankt Peterburga koji je uhapšen na putu da održi pomen Navaljnom, koji je bio hrišćanin. Otac Grigorije je kasnije optužen za organizovanje skupa i smešten u ćeliju u policijskoj stanici, ali je kasnije hospitalizovan sa moždanim udarom.

Talas hapšenja bio je najveći udar na civilno društvo otkako su Rusi izašli na ulice da protestuju protiv opšte mobilizacije u septembru 2022.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je u međuvremenu najavio da će Julija Navaljnaja u ponedeljak boraviti u Briselu kako bi se sastala sa ministrima spoljnih poslova 27 zemalja članica u Savetu za spoljne poslove EU. 

Za mesec dana predsednički izbori u Rusiji

Vest o smrti Navaljnog stigla je mesec dana pre predsedničkih izbora u Rusiji za koje se očekuje da će Putinu obezbediti još šest godina na vlasti.

Ruski opozicionar bio je iza rešetaka otkada se vratio iz Nemačke, u januaru 2021. godine. Od tada je dobio tri zatvorske kazne, po više optužbi koje je odbacio kao politički motivisane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa