Evropa

Ruska policija poziva građane da se ne okupljaju povodom smrti Navaljnog, nepoznate osobe tokom noći sklanjale cveće

Komentari

Autor: Fonet

17/02/2024

-

13:39

Ruska policija poziva građane da se ne okupljaju povodom smrti Navaljnog, nepoznate osobe tokom noći sklanjale cveće
Ruska policija poziva građane da se ne okupljaju povodom smrti Navaljnog, nepoznate osobe tokom noći sklanjale cveće - Copyright Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

Policija u Moskvi ponovo je upozorila danas građane da ne učestvuju u okupljanjima povodom smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, navodeći da su takve "masovne akcije nezakonite".

Spontano i neformalno odavanje pošte Navaljnom planirano je i za danas popodne u gradovima širom Rusije, dan nakon što je više od stotinu građana privedeno na sličnim okupljanima posle objavljivanja vesti o iznenadnoj smrti Navaljnog u zatvoru u arktičkoj oblasti Rusije, navodi Novaja gazeta.

U Moskvi je neformalno okupljanje planirano ispred Zida žalosti, nacionalnog memorijala koji je ruski predsednik Putin svečano otkrio 2017. godine, a posvećen je žrtvama staljinističke represije.

Prema nezvaničnim procenama, građani su polagali cveće i odavali poštu Navaljnom u satima nakon objave njegove smrti u 92 grada širom zemlje.

Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

 

Neprofitna organizacija za ljudska prava OVD-Info saopštila je da je pritvoreno više od sto građana na takvim okupljanjima, uključujući u Moskvi, Sankt Peterburgu, Nižnem Novgorodu, Rostovu na Donu, Tveru i Murmansku.

Mnogi buketi cveća posvećeni Navaljnom, jednom od najoštrijih kritičara politike ruskog predsednika Vladimira Putina, uklonjeni su tokom protekle noći.

To su učinile nepoznate osobe dok je policija posmatrala, pokazuju video snimci na ruskim društvenim mreežama. Cveće je u Moskvi uklonjeno sa spomenika u blizini Federalne službe bezbednosti.

Policija je danas već blokirala pristup jednom spomeniku u Novosibirsku i pritvorila nekoliko ljudi u Surgutu, takođe gradu na Sibiru, navela je OVD-Info.

Spontana okupljanja građana i odavanje pošte Navaljnom održana su i u gradovima širom Evrope, uključujući i Beograd. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa