Evropa

Kompleksno nasleđe Alekseja Navaljnog: Može li smrt vodećeg opozicionara da donese promene u Rusiji pred važne izbore

Komentari

Autor: Euronews, AP, RSE

24/02/2024

-

18:03

Kompleksno nasleđe Alekseja Navaljnog: Može li smrt vodećeg opozicionara da donese promene u Rusiji pred važne izbore
Kompleksno nasleđe Alekseja Navaljnog: Može li smrt vodećeg opozicionara da donese promene u Rusiji pred važne izbore - Copyright AP Photo/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Čak i od kada je zatvoren pre tri godine, Aleksej Navaljni bio je ključni oponent politike Kremlja. Njegova smrt prošle nedelje u kaznenoj koloniji izazvala je ljutnju širom sveta, ali i same Rusije u kojoj su prigušivani svaki pokušaji da mu se oda počast. Dok se još čeka da zvanični uzrok smrti bude utvrđen i da telo bude predato porodici, jedno od glavnih pitanja jeste šta će smrt Navaljnog značiti za Rusiju i da li ruska opozicija može da očekuje još jači "stisak" režima.

Iako je udovica Navaljnog Julija Navaljna obećala da će nastaviti njegov rad, mnogi se pitaju da li je njegova smrt kraj za bilo kakvo političko neslaganje u Rusiji.

"Aleksej Navaljni je bio veoma bistar i harizmatičan vođa. Imao je talenat da utiče na ljude, da ih ubedi u potrebu za promenom. Ovo je veoma težak gubitak za rusku opoziciju", rekao je za AP Mihail Hodorkovski, bivši tajkun koji je proveo deceniju u zatvoru u Rusiji pod optužbama koje se široko smatraju političkom osvetom zbog osporavanja Putinove vladavine početkom dvehiljaditih.

Hodorkovski, koji živi u Londonu, jedan je od nekoliko ruskih opozicionih političara koji pokušavaju da izgrade koaliciju sa antiratnim grupama širom sveta i prognanim ruskim opozicionarima. Među njima su ruska šahovska legenda Gari Kasparov, Mihail Kasjanov, bivši ruski premijer, i Vladimir Kara-Murza koji trenutno služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u Rusiji zbog izdaje nakon što je kritikovao ruski rat u Ukrajini.

Ali, s obzirom na to kako je opozicija rascepkana, Navaljnijev tim i Fondacija za borbu protiv korupcije koju je osnovao nisu njeni deo. I pre njegove smrti, postojala su javna i žestoka neslaganja na društvenim mrežama između članova njegovog tima i drugih političara o tome kako bi mogli da izazovu Putina na predstojećim izborima u martu.

U međuvremenu, ruski lider je nastavio da konsoliduje svoju vlast.

Izazov za Putina

Bez obzira na uzrok smrti Navaljnog, ona predstavlja izazov za Putina i državu, prema Tatjani Stanovaji, stručnjakinji za Kremlj i analitičarki u Carnegie centru za Rusiju u Evroaziju.

"Navaljni se pojavio kao iskonska i istorijska figura, utelovljujući nepokolebljiv antiputinovski politički stav i predstavljajući najznačajniju alternativu Putinovom režimu od 2000. godine. Njegovo priznavanje bez premca, značaj za elite i umešanost u domaću politiku odvajali su ga od bilo koje druge opozicione figure, učvršćujući njegov status izvanrednog političara. A to stvara značajne političke probleme za režim, oni će morati da se nose sa zaostavštinom Navaljnog", napisala je Stanovaja na mreži Iks.

AP Photo

 

Ali način na koji će Kremlj pokušati da reši ovaj izazov nije teško predvideti, dodala je.

"Ne sumnjam da ćemo vrlo brzo biti svedoci značajnog talasa represije kontra Navaljnog, racije nakon ogorčenja iskazanog na društvenim mrežama, kaznenim slučajevima i hapšenjima", rekla je.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, smrt čoveka koji je bio simbol opozicije na izborima pod Putinom, mogla bi samo da poveća rizike protesta zbog izbora, ako išta drugo. Ali, bilo kakav sličan napor, a kamoli ulični protesti zbog izbora, sudbine Navaljnog ili rata u Ukrajini, ogroman su rizik za Ruse koji mu se priključe.

"U jednu ruku, ljudi će sada još manje želeti da glasaju za Putina; u drugu, aktivno delovanje protiv (izbora) postaće još više zastrašujuće", napisao je politički analitičar Abas Galjamov na Telegramu.

"Čovek sa više lica"

Rad Alekseja Navaljnog, međutim, nije prolazio bez kritika. Bio je čovek sa više lica, pisao je Euronews u tekstu prvobitno objavljenom u julu 2023. Ovaj kontroverzni advokat, koji je postao bloger, jutjuber, organizator protesta, antikorupcijski aktivista i izlog ruske opozicije, opisu je dodao još jedno lice – kada se izjasnio protiv ruske invazije na Ukrajinu. 

Koje lice je najvažnije zavisi od toga koga pitate, kaže Džejd Mekglin, ekspert za rusku politiku na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Za ruske pristalice – uglavnom mlade ljude koji dobro poznaju društvene mreže – Navaljni je jedna od retkih figura koja izražava stavove protiv establišmenta, navodi se u tekstu.

Tanjug/AP/Pavel Golovkin

 

Mnogi van Rusije su o njemu saznali iz dokumentarnog filma "Navaljni", nagrađenog Oskarom, koji je zasnovan na događajima vezanim za njegovo trovanje nervnim agensom u Rusiji. To je mu pomoglo da učvrsti svoj imidž moćnog protivnika Vladimira Putina i uzdiglo ga u očima Zapada. 

Neki, ipak, kažu da je imao i mračniju stranu.

Mekglinova ukazuje da je sadašnja idealizovana slika Navaljnog u suprotnosti sa njegovim ranijim izjavama, i podseća na njegove kontroverzne stavove o muslimanima na Kavkazu, Gruzinima i migrantima iz centralne Azije u Rusiji.

"Imigranti iz centralne Azije donose drogu u Rusiju", rekao je Navaljni u intervjuu 2012. godine, braneći ono što je opisao kao "realistički" uslov za vizu za "divne ljude iz Tadžikistana i Uzbekistana".

Iako se ogradio od nekih takvih primedbi, one se često ponovo javljuju, što dovodi do pitanja da li je Navaljni bio ono što su mnogi u zapadnom svetu mislili o njemu. Kontroverzne izjave Navaljnog poticale su iz njegovog političkog porekla u nacionalističkom pokretu, smatra Mekglin.

"Učestvovao je u 'Ruskom maršu', krajnje desničarskoj nacionalističkoj grupi koja uglavnom stoji iza slogana 'Rusija za etničke Ruse'", rekla je ona i dodala da je pogrešio svako ko je očekivao da Navaljni bude idealan zapadni liberalni demokrata.

Njegovo ultranacionalističko osećanje bilo je istaknuto u video snimku pre nekih 17 godina prepunom ksenofobičnih komentara.

"Sve što nam se nađe na putu treba pažljivo, ali odlučno ukloniti kroz deportaciju", rekao je Navaljni u snimku obučen kao zubar, upoređujući imigrante sa zubnim karijesom.

Amnesti internešenel oduzeo mu je status "zatvorenika savesti" na osnovu ovog klipa, ali je poništio tu odluku 2021. godine, priznajući u izjavi da "mišljenja i ponašanje pojedinca mogu evoluirati tokom vremena".

Navaljni je znao i da se izvinjava, ali to nije bilo dovoljno za neke grupe izvan Rusije, posebno za Gruzine, zato što je podržao rusku invaziju na tu zemlju 2008. godine.

Politička ideologija Navaljnog, međutim, nije uticala na njegovu popularnost u Rusiji, pošto je njegov stav protiv korupcije i oligarha naišao na pogodno tle, kaže Mekglin.

"Nisu sve pristalice Navaljnog prozapadno orijentisane. U stvari, mnogi od njih su veoma ljuti na zemlje poput Velike Britanije i SAD što su omogućile tu korupciju na najvišem nivou", dodaje ona.

Uprkos kritikama na njegov račun, napori Navaljnog da izazove Putina bili su hvale vredni, ocenjuje Mekglin.

Navaljni je preminuo u petak u popravnoj koloniji broj 3 u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu. Kako je saopštilo regionalno odeljenje Federalne kazneno-popravne službe, on se tokom jutra osećao loše nakon šetnje, skoro odmah izgubivši svest. Kako je saopšteno, odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove, pozvana je ekipa Hitne pomoći i sprovedene su sve neophodne mere reanimacije, koje nisu dale rezultate. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa