Evropa

Zatvorski dani kao "svemirsko putovanje": Objavljena pisma Alekseja Navaljnog, otkriveno šta je rekao tri dana pred smrt

Komentari

Autor: Njujork Tajms

20/02/2024

-

23:36

Zatvorski dani kao "svemirsko putovanje": Objavljena pisma Alekseja Navaljnog, otkriveno šta je rekao tri dana pred smrt
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Iako je poslednjih par godina ruski opozicionar Aleksej Navaljni proveo iza rešetaka, pisma do kojih je došao Njujork Tajms, pokazuju da je pokojni disident imao kontakt sa spoljnim svetom, uključujuči i dešavanja u SAD. U pismima je otkriveno na koji način je Navaljni odolevao surovim zatvorskim uslovima. 

Jednom od svojih poznanika u julu je napisao da niko ne može da razume ruski zatvorski život, "a da nije bio ovde", navodeći u svom mrzovoljnom maniru: "Ali nema potrebe da budete ovde".

"Ako im kažete da vas sutra hrane kavijarom, nahraniće vas kavijarom. Ako im kažete da te zadave u ćeliji, zadaviće te“, napisao je tom prilikom Navaljni istom poznaniku, Iliji Krasilščiku, u avgustu..

Pomoćnici Navaljnog nisu mnogo govorili nakon vesti o smrti opozicionara, ali njegovi poslednji meseci života su detaljno opisani.

Pisma otkrivaju visok nivo ambicije, odlučnosti i radoznalosti Navaljnog da bude opozicija predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Takođe pokazuju kako se Navaljni "sa zdravim egom i neprestanim uverenjem da je ono što je radio ispravno, borio da ostane povezan sa spoljnim svetom", piše američki medij.

Za godinu dana pročitao 44 knjige

Iako su brutalni zatvorski uslovi ostavili posledice na njegovom telu, često mu je uskraćivana medicinska i stomatološka pomoć. Ipak, kako piše Tajms - nije bilo nagoveštaja da je Navaljni izgubio bistrinu uma, što pokazuju njegovi spisi.

Hvalio se da je pročitao 44 knjige na engleskom za godinu dana i metodički se pripremao za budućnost - usavršavao svoj dnevni red, proučavao političke memoare, raspravljao se sa novinarima, delio savete o karijeri prijateljima i komentarisao viralne objave na društvenim mrežama o kojima ga je obaveštavao njegov tim.

Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

 

Navaljni u pismima piše o svojim zatvorskim danima, koje je nazvao svojevrsnim "svemirskim putovanjem".  

Tajms piše da je do prošle jeseni bio više sam nego ikada, navodeći da je bio primoran da veći deo svog vremena provodi u samici. U tom periodu ostao je bez trojice svojih advokata, koji su uhapšeni zbog optužbi da su deo "ekstremističke grupe".

Pratio dešavanja u SAD

Ipak, bio je obavešten o aktuelnim dešavanjima u svetu. 

Svom prijatelju, ruskom fotografu Jevgeniju Feldmanu, Navaljni se poverio da izborna agenda bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa izgledala "zaista zastrašujuće".

"Tramp će postati predsednik ako zdravlje predsednika Bajdena bude narušeno", napisao je Navaljni iz svoje zatvorske ćelije.

"Zar se ova očigledna stvar ne tiče demokrata“, upitao je tom prilikom Navaljni Feldmana. 

Navaljni je mogao da pošalje stotine svojeručno pisanih pisama, zahvaljujući digitalizaciji ruskog zatvorskog sistema.

Putem veb-sajta, ljudi su mogli da mu pišu za 40 centi po stranici i dobijaju skenirane odgovore, obično nedelju ili dve nakon što ih je poslao i nakon što su prošli cenzora.

Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

 

Navaljni je takođe komunicirao sa spoljnim svetom preko svojih advokata, koji su držali dokumente na prozoru koji ih je razdvajao nakon što im je zabranjeno da prenesu papire. U jednom trenutku, tokom 2022. godine, zatvorski službenici su prekrili prozor folijom, onemogućivši da na ovaj način Navaljni komunicira sa advokatima.

Zatim su usledila njegova česta sudska saslušanja o novim krivičnim predmetima koje je pokrenula država da bi mu produžila zatvorsku kaznu, ili o žalbama koje je Navaljni podneo na lečenje. 

Tražio više knjiga

Jednom prilikom, Navaljni je rekao Krasilščiku, medijskom preduzetniku koji je sada u egzilu u Berlinu, da uživa u tim saslušanjima, uprkos prirodi ruskog pravosudnog sistema.

"Oni vam odvlače pažnju i pomažu da vreme brže prođe", napisao je Navaljni, navodeći da "pored toga, oni pružaju uzbuđenje i osećaj borbe i potrage".

Iako su, kako piše Njujork tajms, ćelije obično bile hladne i vlažne, Navaljni je protestovao zbog nečeg drugog. Bunio se  jer je zatvorenicima kojima je naređeno da provode vreme u tim ćelijama bila dozvoljena samo jedna knjiga.

"Želim da imam deset knjiga u svojoj ćeliji", rekao je nedavno Navaljni na sudu.

Knjige su mu u zatvoru bile opsesija. Navaljni je u aprilu prošle godine napisao svom prijatelju Krasilščiku da voli da čita deset knjiga istovremeno. U zatvoru je, kako kaže, zavoleo da čita memoare.

"Iz nekog razloga sam ih uvek prezirao, ali oni su zapravo neverovatni", pisao je Navaljni.

Tanjug/Moscow City Court via AP

 

Često je tražio preporuke za čitanje, ali ih je i sam davao. Opisujući zatvorski život Krasilščiku u julskom pismu, on je preporučio devet knjiga na tu temu, uključujući trotomni set od 1.012 stranica sovjetskog disidenta Anatolija Marčenka.

Navaljni je u tom pismu dodao da je ponovo pročitao "Jedan dan Ivana Denisoviča", zapaljivi roman Solženjicina o Staljinovom gulagu.

Posledenje pismo

Nakon što je preživeo štrajk glađu, Navaljni je jednom pirlikom napisao da je "tek sada počeo da shvata pokvarenost radnih logora iz sovjetskog doba".

"Počinjete da shvatate stepen užasa", napisao je Navaljni.

Otprilike u isto vreme, Navaljni je takođe čitao o modernoj Rusiji. Novinar Sergej Parhomenko primio je pismo koje mu je Navaljni poslao 13. februara, nekoliko dana pre smrti.

U pismu, koje je Parhomenko podelio na društvenim mrežama, govorio je o knjigama i rekao da ima pristup samo klasicima u svom novom zatvoru.

"Ko je mogao da mi kaže da je Čehov najdepresivniji ruski pisac" napisao je Navaljni u svom poslednejm pismu u koje je imao uvid Njujork Tajms.

Komentari (0)

Evropa