Evropa

"Prva dama ruske prigušene opozicije": Posle smrti Alekseja sve oči uprte ka njegovoj supruzi, ko je Julija Navaljna?

Komentari

Autor: Politico, Euronews, BBC, Guardian

20/02/2024

-

19:29

"Prva dama ruske prigušene opozicije": Posle smrti Alekseja sve oči uprte ka njegovoj supruzi, ko je Julija Navaljna?
"Prva dama ruske prigušene opozicije": Posle smrti Alekseja sve oči uprte ka njegovoj supruzi, ko je Julija Navaljna? - Copyright Tanjug AP/Sven Hoppe/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Julija Navaljna, žena ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji je umro u zatvoru u petak uputila je je juče snažnu političku poruku uoči sastanka sa evropskim liderima. Saradnici Navaljnog njegovu ženu, koja do sada nije previše iznosila političke stavove, vide kao nastavljača njegovor rada, ali analitiačri upozoravaju da bi ona mogla da se suoči s određenim preprekama. Svakako, ona je došla u fokus pažnje zapadnih medija nakon smrti njenog muža.

"Nastaviću rad Alekseja Navaljnog, nastaviću da se borim za našu zemlju. I pozivam vas da budete uz mene", poručila je juče Navaljna koju često nazivaju i "prvom damom ruske prigušene opozicije", prenosi Euronews.

Ona je u video poruci dodala: "Nastavite da se borite i ne odustajte. Ja nisam uplašena, a ne bi trebalo ni vi da budete".

Kako piše BBC, glas Julije Navaljne je bio obeležen ljutnjom i besom dok je pozivala one koji gledaju snimak da stanu uz nju. Takođe je optužila ruske vlasti da skrivaju telo njenog muža. 

Britanski javni servis primećuje da sada Navaljna, koja se nije mnogo eskponirala u javnosti, pokazuje da je možda spremna da nastavi političku borbu Alekseja Navaljnog za promene u Rusiji. 

"Pre tri dana, Vladimir Putin je ubio mog muža Alekseja Navaljnog. Putin je ubio oca moje dece. Putin mi je oduzeo ono najvažnije što sam imala. Osobu koja mi je bila najbliža i koju sam najviše volela", navela je.   

Tanjug AP/Kai Pfaffenbach/Pool Photo via AP

 

Obećala je da će nastaviti da se bori za zemlju i dodala: "Moramo da iskoristimo svaku priliku da se borimo protiv rata, protiv korupcije, protiv nepravde. Da se borimo za fer izbore i slobodu govora. Da se borimo da povratimo našu zemlju. Rusiju – slobodnu, mirnu, srećnu - prelepu Rusiju budućnosti o kojoj je moj muž toliko sanjao".

Na snimku je rekla i da "tačno zna kako je Putin ubio Alekseja Navaljnog", i obećala je da će te informacije uskoro da otkrije.

Inače, njenog supruga su mnogi posmatrali kao najvećeg političkog protivnika Vladimira Putina i najveću unutrašnju pretnju za njegovu moć. 

Da li zaokret u retorici nešto nagoveštava?

Euronews piše da najnovije reči udovice Alekseja Navaljnog predstavljaju snažan zaokret u njnoj retorici, pošto je ona bila “pritajena" tokom dosadašnje borbe Alekseja Navaljnog, dok Politico njene reči ocenjuje kao "strastvene" i "očigledno političke".

Mnogi smatraju i da je Julija Navaljna krenula stopama Svetlane Tihanovske u Belorusiji, pošto je ona, nakon zatvaranja njenog supruga, preuzela njegovu ulogu u opozicionoj borbi uprkos nedostatku prethodnog iskustva.

Zapravo, kako se primećuje u teksu koji je objavio Politico, istog dana kada je objavljena smrt Alekseja Navaljnog, Julija je viđena kako razgovara sa Tihanovskom na bezbednosnoj konferencij u Minhenu i već to je podstaklo spekulacije o njenim planovima.

Uprkos tome, njena izjava od juče je mnoge iznenadila, uglavnom zato što je Navaljna godinama odbacivala ideju o sopstvenoj političkoj karijeri. Ona je po struci ekonomista, a Alekseja je upoznala tokom odmora u Turskoj 1998. godine.

Nekoliko godina kasnije dobili su prvo dete, Dašu, a posle toga Julija nije mnogo javno istupala. U retkim intervjuima, činilo se da je težila da deluje normalno, dok je popularnost njenog muža rasla, a napad Kremlja na njega jačao, ocenjuje Politico.

AP Photo/Manu Fernandez

 

"Moj glavni zadatak u porodici je da ostanem ista, uprkos svemu", rekla je svojevremeno za "Harper's Bazaar".

Gardijan navodi da se Navaljna nalazi na tajnoj lokaciji u inostrantsvu i da je govorila da joj je glavni cilj da zaštiti dvoje dece.  NIje govorila o tome kada i da li planira da se vrati u Rusiju, gde bi se verovatno suočila s optužbama.

"Telepatska veza između Alekseja i Julije"

Međutim, oni koji su dobro poznavali par su govorili da Julija ne samo da deli stavove svog muža, već da je takođe igrala ulogu u njihovom oblikovanju.

"U svakoj fazi njegove karijere ona je uvek bila uz njega", kaže Ana Veduta, zaposlena u američkoj filijali antikorupcijeske fondacije Alekseja Navaljnog za Politico.

"Postojale je neka vrsta telepatske veze među njima, ponekad nisu čak morali ni da govore, ali su slično mislili", dodala je.

Na mitinzima i sudskim saslušanjima, Navaljna je uvek bila uz muža, privlačeći pažnju medija upečatljivom građom i staloženošću, uprkos želji da izbegne kamere.  

AP Photo/Ebrahim Noroozi

 

Međutim, Navaljni nije krio detalje o porodici i često je objavljivao fotografije i snimke porodićnog života. Navodio je i da ga je supruga vratila u život nakon što je otrovan.  

"Julija, spasila si me", napisao je na Instagramu. Zapravo, njegova poslednja objava na toj društvenoj mreži pre smrti bila je za Dan zaljubljenih, i predstavljala je izraz ljubavi.

Kakve šanse ima Navaljna ukoliko krene u političku borbu?

Advokat i dugogodišnji zaposleni kod Navaljnog Ljubov Sobol je rekao da je Julija najnovijim istupanjem pokazala veliku hrabrost zato što je jasno da će ona biti sledeća meta kampanje Kremlja. "Pokušaće da je slome", naveo je.

Najbliži saradnici Navaljnog pružili su podršku Juliji, a Ivan Ždanov je napisao da je ona zauzela Aleksejevo mesto.  

"Za nju je je uvek bilo važno da njena deca ostanu deca, da njen dom ostane dom i da porodica ostane porodica", istakao je Veduta i dodao: "Sada, posle Aleksejeve smrti, ona nema izbor. Oni su jedno, ona se neće povući izdati njegove ideje".

Međutim, Tatjana Stanovaja, viši istraživač u Karnegi centru za Rusiju i Evroaziju predviđa da bi obični Rusi mogli da budu više skeptični.  

"Za nju će biti teško da dođe do publike u Rusiji zbog njenog imidža koji ne podrazumeva samo nekoga ko podržava zapadne liberalne vrednsoti, već i nekoga koga Zapad koristi da bi zbacio Putina", rekla je 

Takođe je upozorila da poređenje sa Tihanovskom možda ne bi išlo u korist Navaljne, zato što je beloruska političarka u egzilu okarakterisana uglavnom kao nemoćna.  

Navaljnoj su ostale velike cipele u koje mora da uskoči, zaključuje Politico. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa