Evropa

Bivša ministarka unutrašnjih poslova Britanije: Ne okrećimo glavu, islamisti sada vode ovu zemlju

Komentari

Autor: The Telegraph/Euronews Srbija

24/02/2024

-

11:48

Bivša ministarka unutrašnjih poslova Britanije: Ne okrećimo glavu, islamisti sada vode ovu zemlju
Bivša ministarka unutrašnjih poslova Britanije: Ne okrećimo glavu, islamisti sada vode ovu zemlju - Copyright Justin Tallis/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivša ministarka unutrašnjih poslova tvrdi da Velika Britanija "hoda u snu prema getoizovanom društvu" koje ugrožava slobodu izražavanja.

U članku za The Telegraph, Suela Braverman, bivša ministarka unutrašnjih poslova, izjavila je da su sada "islamisti na vlasti u Britaniji". Ova izjava došla je dan nakon što je predsednik Donjeg doma, Sir Lindzi Hojl, izazvao žestoke reakcije zbog glasanja o primirju u Gazi, dozvolivši glasanje o Laburističkom amandmanu, što je izazvalo optužbe da je popustio ekstremistima.

Sir Lindzi je rekao da je prekršio konvenciju kako bi omogućio poslanicima da glasaju o najširem mogućem spektru amandmana, pozivajući se na pretnje koje su političari dobili zbog svog stava prema Izraelu i Gazi.

U četvrtak je priznao da je doneo "pogrešnu odluku" u naporu da zaštiti poslanike. Međutim, premijer Riši Sunak i Peni Mordaun, lider Konzervativaca u Donjem domu, upozorili su da promene procedura u Donjem domu, na način na koji je Lindzi to učinio, ugrožavaju demokratiju i popuštaju pretnjama ekstremista.

Suela Braverman, koja je smenjena nakon što je optužila policiju da "favorizuje" pristalice Palestine, optužila je lidera Laburista, Kira Starmera, da je "pod kontrolom" ekstremista i da je "uzurpirao predsednika" uz "prljavi dogovor" oko Laburističkog amandmana.

Politički lideri "guraju glavu u pesak"

"Istina je da nas sada islamisti, ekstremisti i antisemiti vode. Zastrašivali su Laburističku stranku, zastrašili su naše institucije, i sada su zastrašili našu zemlju do nepodnošljivosti", napisala je bivša ministarka unutrašnjih poslova.

Ona je optužila političke lidere da "glave guraju u pesak", radije verujući u "iluziju" uspešnog multikulturalnog društva i ostajući preplašeni da ih nazovu rasistima ako ih izazovu.

"Gomila ekstremista se i dalje ponosno paradira, kampusi ostaju opasna mesta za Jevreje, a Laburisti su i dalje truli do srži", rekla je.

Gospodin Sunak je izjavio da su mu prizori u Donjem domu "veoma zabrinjavajući", dodavši: "Važna stvar ovde je da nas ekstremisti nikada ne smeju zastrašiti i promeniti način rada parlamenta."

Do četvrtka uveče, više od 67 poslanika potpisalo je pokretanje nepoverenja Sir Linziju. Stiven Flin, lider SNP-a u Donjem domu, i neki pobunjenici iz redova Konzervativaca pokušavaju da smene predsednika Donjeg doma forsirajući glasanje o nepoverenju.

Briga za bezbednost poslanika Donjeg doma

U svojoj iuzjavi izvinjenja Donjem domu u četvrtak, predsednik je rekao: "Krivim sebe, jer imam dužnost koju treba da obavim da bih zaštitio ljude. To je zaštita koja me navela da donesem pogrešnu odluku, ali ono za šta se ne izvinjavam je rizik pred kojim smo svi u ovom trenutku".

Njegove izjave dolaze usred povećane zabrinutosti za bezbednost poslanika, neki od njih su bili pretnje i suočavali se s protestima ispred svojih domova.

Tanjug/AP

 

Braverman tvrdi da bi, iako je možda smenjena zbog stavova protiv onoga što naziva "politikom pomirenja s islamistima",  opet to učinila.

"Jer moramo da se probudimo. Ono kuda idemo, kao u snu,  je getoizirano društvo gde se sloboda izražavanja i britanske vrednosti razblažuju. Gde šerijatsko pravo, islamska rulja i antisemiti preuzimaju zajednice", rekla je.

"Nemamo više straha od toga da nas nazivaju islamofobičnima i govorimo istinu. Dosta je kuknjave i izvinjenja. Okretanje glave od fanatika dovelo nas je do ove strašne situacije: to mora da prestane".

Zašto se napada program Prevent?

Njene izjave dolaze nakon što je Vilijam Šokros, nezavisni analitičar programa za suzbijanje terorizma Prevent, upozorio u intervjuu za The Telegraph da se islamistički ekstremizam neefikasno suzbija od strane vlade, što dovodi do povećane pretnje bezbednosti javnosti.

Pozivajući se na upozorenje Šokrosa, Braverman je rekla da je ključno odupreti se napadima na program Prevent - koji zahteva od saveta, policije i škola da identifikuju potencijalne ekstremiste - od strane kampanjskih grupa koje ga nazivaju "islamofobičnim" i "rasističkim".

Suela Braverman, koja je prošle godine objavila pregled Preventa gospodina Šokrosa, rekla je: "Moramo prevazići kulturnu stidljivost da uputimo buduće islamiste, tamo gde predstavljaju pretnju, u program. Vlada nije uspela ako 75 odsto portfolija MI5 čini islamistički terorizam, a proporcija uputa u Prevent iznosi samo 11 odsto i opada. Nije islamofobično izazivati islamističke fanatike - to je građanska dužnost".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa