Evropa

"Na periferiji Atine vlada noćna mora" – borba s vatrom i vremenom, spasavanje životinja, evakuacija ljudi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, agencije

04/08/2021

-

16:44

"Na periferiji Atine vlada noćna mora" – borba s vatrom i vremenom, spasavanje životinja, evakuacija ljudi
Požar u Atini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčki vatrogasci svim se silama trude da obuzdaju požar u severnim predgrađima Atine, pre nego što se vetar ponovo pojača, javljaju agencije.

"Na periferiji grada vlada noćna mora. Glavi prioritet je spasiti živote ljudi", rekao je premijer Kikirjakkos Micotakis nakon što je obišao pogođeno područje.

Od rane zore u gašenju požara učestvuju  i helikopteri i avioni. Vetar je oslabio i vatrogasne brigade nastoje da iskoriste to zatišje.

Tanjug/AP/Thanasis Stavrakis

 

 

"Nadamo se da ćemo požar staviti pod kontrolu pre nego što vetar ponovo počne da duva", kazao je vođa vatrogasne brigade za državnu televiziju.

Za sada nema podataka o žrtvama, a juče je evakuisano nekoliko naselja.

Profesionalni jahači, stanovnci i volonteri iz grčke prestonice uspeli su da evakuišu više od 200 trkačkih konja, kao na desetine ostalih životinja iz predgrađa u severnoj Atini, koju je pogodio jak požar.

Prema izveštajima, 253 trkačka konja, 23 ponija i dva magarca su prebačena na Olimpijski hipodrom u Markopulu iz tri objekta u Varibobiju, od kojih je jedan totalno uništen, preneo je Katimerini.

 

Grčki list dodaje da su viđene scene u kojima su konji bežali po ulicama u severnom atinskom predgrađu, pošto su se vrata štala otvorila, a uplašene životinje su bežale od vatrene stihije.

U meduvremenu, na desetine društvenih medija iz Atine je odgovorilo na molbe stanovnika iz vatrom zahvaćenih oblasti da prebace njihove životinje na sigurno.

Zbog gustog dima jutros je u Atini vidljivost smanjena, a u zraku se oseća miris paljevine. Pepeo pada po kućama, a građani su zamoljeni da ne izlaze iz kuća i zatvore prozore.

Danas su Atini ponovo registrovane visoke temperature, oko 43 i 44 stepeni Celzijusa, a meteorolozi upozoravaju da će se nesnosne vrućine nastaviti do kraja vikenda.

Požari su planuli na otocima Eviji, Kosu i Rodosu i na poluostrvu Peloponezu.

Do utorka uveče u Grčkoj je bilo 40 aktivnih požara.

Komentari (0)

Evropa