Evropa

FOTO VIDEO Požar u Atini stvorio sopstvene vremenske prilike i podigao temperaturu na 45°C

Komentari

Autor: Protothema.gr, prevela Tara Tomović

04/08/2021

-

11:08

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

U Grčkoj je u poslednja 24 sata izbio ukupno 81 požar, a vatrogasci se i dalje bore sa 40 njih koji su aktivni, potvrdile su grčke vlasti. 

Vatrena stihija koja je zahvatila severno predrađe Atine, Varibobi po mnogo čemu je posebna i smatra se svojevrsnim fenomenom u meteorologiji.

Prema podacima Nacionalne opservatorije u Atini (EAA) i portala meteo.gr, u vreme izbijanja požara u 13:25 i tokom prva dva sata, u gornjem predgrađu duvali su vetrovi jačine dva do četiri Bofora.

Prema prvim podacima, požar je izbio u gusto pošumljenom području. Izuzetno suvo rastinje, u kombinaciji sa odsustvom jakih vetrova, omogućilo je vatri da razvije jak induktivni stub, u vidu gustog oblaka dima koji se uzdizao skoro vertikalno iznad vatre. Inače, požar razvija induktivni stub sagorevanjem gustog i suvog rastinja.

Najbolji indikator intenziteta struja vatrene stihije jeste i činjenica da su zabeleženi privremeni vatreni oblaci, neposredno iznad plamena.

Budući da vetar nije bio jak, požar je stvorio sopstvenu cirkulaciju vetra, doslovno sopstvene vremenske prilike. Karakteristično je bilo to da je, kada se požar približio automatskoj meteorološkoj stanici Tatoi, zabeleženo naglo povećanje brzine vetra (sa šest na 20km/h) i temperature (sa 40 na 45) stepeni.

Izgorelo 80 kuća

Inače, opština Dionisos objavila je rano jutros status na Fejsbuku u kojem ističu da su herojski napori vatrogasaca urodili plodom, pa je širenje vatre na naselje Krionerios sprečeno. Štaviše, nešto posle 6:30 jutros počelo je gašenje vatre iz vazduha, tako da se nadležni nadaju da će do popodneva vatra biti obuzdana.

Na gašenju vatre angažovano je 520 vatrogasaca, 17 ekipa pešaka, 150 vozila. Stanovnici određenih delova Varibobe, koji su noćas bili evakuisani, vratili su se već u svoje kuće. Prema poslednjim podacima izgorelo je oko 80 kuća.

 

 

Komentari (0)

Evropa