Evropa

Pregovori o budućnosti Jermenije i Azerbejdžana: Lideri dve zemlje doputovali u Berlin

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

22:46

Pregovori o budućnosti Jermenije i Azerbejdžana: Lideri dve zemlje doputovali u Berlin
Pregovori o budućnosti Jermenije i Azerbejdžana: Lideri dve zemlje doputovali u Berlin - Copyright Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Jermenski premijer Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev doputovali su danas u Berlin gde će biti održani dvodnevni mirovni pregovori.

"I premijer Pašinjan i predsednik Alijev izjavili su da su spremni za mir i za rešeavanje otvorenih pitanja isključivo mirnim putem", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok na početku razgovora, prenosi Rojters.

Ona je navela da je 30 godina sukoba dovelo do ogromne patnje, dodavši da je posebno bolna činjenica da su mnogi ljudi imali porodične i prijateljske veze sa obe strane granice.

U decembru prošle godine, dve zemlje su izdale zajedničko saopštenje u kojem su poručili da žele da postignu mirovni sporazum.

Jermenija i Azerbejdžan prvi put su ušli u rat zbog otcepljene oblasti Nagorno-Karabah 1988. godine, a nakon decenija borbi, Azerbejdžan je u septembru prošle godine ponovo zauzeo Nagorno- Karabah, koji je bio pod kontrolom jermenske većine od 1990-ih godina, uprkos tome što je ta oblast međunarodna priznata kao deo Azerbejdžana.

Usled ofanzive Azerbejdžana, više desetina hiljada Jermena je pobeglo iz Nagorno-Karabaha.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa