Evropa

Ogromna starogrčka statua vraća se u Dolinu hramova na Siciliji

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2024

-

22:07

Ogromna starogrčka statua vraća se u Dolinu hramova na Siciliji
Ogromna starogrčka statua vraća se u Dolinu hramova na Siciliji - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ogromna statua stara oko 2.500 godina obnovljena je u Dolini hramova na Siciliji, arheološkom nalazištu koje je starogrčki pesnik Pindar opisao kao "najlepši grad čovečanstva".

Predstava mitološkog diva visoka osam metara Telamon je nekada pridržavala Zevsov hram, jednu od poznatih dorskih konstrukcija na lokalitetu koje istoričari umetnosti smatraju glavnim drevnim grčkim istorijskim ostvarenjem van same Grčke, preneo je Rojters.

"Telamon će postati... novi međunarodni ambasador arheološkog nalazišta kojem nema premca širom sveta", rekao je savetnik za kulturno nasleđe Sicilije Frančesko Paolo Skarpinato.

Kamena statua je vraćena da čuva hram juče, nakon 20 godina restauratorskih radova. U drevnim vremenima ona je bila jedna od brojnih Telamonovih statua koji su bili deo strukture hrama.

Ponovo je sastavljena od 90 fragmenata iz petog veka pre nove ere i iskopali su je arheolozi pre više od jednog veka, navodi se u saopštenju sicilijanske regionalne vlade. Zevsov hram je sagrađen da proslavi Agrigentovu pobedu nad Kartaginjanima i nepopravljivo je oštećen u zemljotresu 1401. godine.

Ovo mesto je opljačkano u 18. veku i neki od građevinskih blokova su ikorišćeni za izgradnju pristaništa u obližnjem primorskom gradu Porto Empedokle.

Od 1800-ih, kada su stručnjaci prvi put naišli na ostatke Telamonovih statua, hram je privukao interesovanje naučnika rešenih da otkopaju njegove zakopane tajne.

Dolina hramova od 1.300 hektara je 1997. godine uvrštena u Uneskovu svetsku baštinu, a sada je masovna turistička destinacija za koju je Skarpinato rekao da je privukla preko milion posetilaca 2023. godine.

Komentari (0)

Evropa