Evropa

Nemačke mašinovođe najavljuju talas štrajkova bez upozorenja

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

14:25

Nemačke mašinovođe najavljuju talas štrajkova bez upozorenja
Tanjug/AP Photo/Michael Probst - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Nemačke mašinovođe ponovo će u četvrtak stupiti u štrajk, nakon što su propali kolektivni pregovori sa državnim operaterom železnica Dojče banom, izjavio je predsednik sindikata GDL Klaus Vezelski i najavio "talas štrajkova" bez upozorenja u nemačkoj železnici.

Kako je glavna tačka spora u pregovorima GDL i Dojče Bana uvođenje 35-očasovne radne nedelje, uz punu nadoknadu plate, planirano je da štrajk u početku traje 35 časova.

Prvobitno bi trebalo da od srede u 18 časova počne štrajk u teretnom saobraćaju, a potom bi štrajk u putničkom železničkom saobraćaju trebalo da počne u četvrtak dva sata posle ponoći i traje do petka u 13 sati, rekao je Vezelski.

Nakon toga uslediće štrajkovi u talasima, a GDL više neće obaveštavati javnost 48 sati pre štrajka.

"To znači da železnica više nije pouzdano prevozno sredstvo", rekao je Vezelski.

Kako prenosi nemački Velt, to znači da planovi za vanredne situacije više neće moći da se sprovode prilikom štrajka mašinovođa. Višenedeljni pregovori oko novog kolektivnog ugovora između GDL i železničkog operatera Dojče Ban, koji su i ranije doveli do protesta, propali su prošle nedelje. GDL traži smanjenje radnih sati sa 38 na 35 nedeljno za radnike u smenama, bez finansijskih gubitaka, što Dojče ban odbacije i optužuje rukovodstvo sindikata da odbija kompromis.

Štrajk mašinovođa poklopiće se sa štrajkom upozorenja zemaljskog osoblja u Lufthanzi, koji je takođe najavljen za četvrtak i petak. Nemački sindikat Verdi pozvao je ranije danas zaposlene u Lufthanzi da stupe u štajk ove nedelje kako bi pojačali pritisak na avio-kompaniju uoči nove runde kolektivnih pregovora oko plata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa