Evropa

Počeo masovni štrajk u Grčkoj: Sindikat sa pola miliona članova izveo na ulice radnike javnog sektora

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

12:22

Počeo masovni štrajk u Grčkoj: Sindikat sa pola miliona članova izveo na ulice radnike javnog sektora
Počeo masovni štrajk u Grčkoj: Sindikat sa pola miliona članova izveo na ulice radnike javnog sektora - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Varaklas

veličina teksta

Aa Aa

Grčki radnici u javnom sektoru, počev od železničara i državnih službenika do pomoraca i školskih nastavnika, pridružili su se današnjem jednodnevnom štrajku na godišnjicu velike železničke nesreće u zemlji koja je odnela živote 57 ljudi.

Protest organizuje najveći grčki sindikat javnog sektora ADEDI koji predstavlja oko 500.000 radnika, prenosi Rojters.

"Godinu dana kasnije, vratili smo se na ulice da na sav glas viknemo da nećemo zaboraviti", rekao je ADEDI u saopštenju.

Tragični sudar putničkog voza koji je saobraćao na trasi između Atine i Soluna sa teretnim vozom koji se odigrao 28. februara prošle godine je pokrenuo masovne proteste u zemlji pošto demonstranti smatraju da je nesreća posledica decenijskog zapostavljanja železnica.

Šef stanice je uhapšen nekoliko sati nakon nesreće, ali mnogi preživeli i rođaci žrtava kažu da političari, koji su zaštićeni grčkim zakonom od krivičnog gonjenja, takođe treba da preuzmu odgovornost.

Radnici u javnom sektoru takođe smatraju da nedavno povećanje plata nije dovoljno da pokrije rastuće životne troškove i traže povišicu od 10 odsto, kao i da javni sektor zaposli više ljudi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa