Evropa

Želite li posao budućnosti? Razmislite o sajber bezbednosti

Komentari

Autor: Euronews

10/03/2024

-

12:43

Želite li posao budućnosti? Razmislite o sajber bezbednosti
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Veštačka inteligencija (AI) je dominirala medijskim naslovima, podstičući strah od robota koji će preuzeti poslove. Međutim, biti "na ti" sa automatizacijom nije jedini način da se garantuje dugovečnost karijere u tehnološkoj sferi.

Sajber-bezbednost se pokazuje kao odlična opcija za one koji žele sigurnu budućnost za svoje karijere.

Prema nedavnom izveštaju Mordor Intelligence, procenjuje se da će evropsko tržište sajber bezbednosti porasti za 10,81 odsto do 2029. godine, sa 56,96 milijardi dolara (52 milijarde evra) u 2024., na 95,17 milijardi dolara (87 milijardi evra).

Pored toga, Gartner predviđa da će potrošnja krajnjih korisnika porasti sa 188,1 milijardi dolara (172,8 milijardi evra) u 2023., na 288,5 milijardi dolara (265,1 milijarda evra) do 2027. godine, uz CAGR (Složena godišnja stopa rasta) od 11 procenata.

profimedia

 

Evolucija u ovom sektoru može se delimično pripisati povećanju napada na sajber bezbednost, uključujući i phishing kampanje. Napadi su uglavnom ciljali Nemačku, Francusku, Italiju i Španiju.

Pored toga, sa više kompanija koje se kreću ka digitalizaciji i usvajanju čuvanja podataka na cloud-u u odnosu na tradicionalna rešenja za bezbednost podataka, mnoge kompanije imaju akutnu potrebe za sajber-bezbednošću.

Imajte na umu nedostatak kvalifikovanog kadra

Uprkos razvoju, i dalje postoji nedostatak kvalifikovanog kadra, a kako se potreba za profesionalcima za sajber bezbednost sve više povećava, mnoge organizacije se sada suočavaju sa manjkom radne snage.

Evropska unija je stavila akcenat na jačanje sektora sajber bezbednosti kroz projekat ACTING (napredna evropska platforma i mreža centara za obuku i vežbe iz sajber bezbednosti). Konzorcijum od 13 zemalja EU i 28 kompanija, uključujući Fortinet Training Institute, Visionspace Technologies GmbH i Telefonica, „pružiće rešenja za poboljšanje efikasnosti obuke za sajber odbranu“.

Pored toga, Akademija veština sajber bezbednosti, koju je uvela Evropska komisija 2023. godine, ima za cilj da premosti trenutni nedostatak između 260.000 i 500.000 kvalifikovanih stručnjaka za sajber bezbednost, međutim, procenjuje se da će ubuduće biti potrebno više od 883.000 kvalifikovanih stručnjaka.

Rešavanje nedostatka profesionalaca

„Trenutni nedostatak profesionalaca za sajber bezbednost je složeno pitanje koje pokreće nekoliko ključnih faktora“, kaže Džeremi Brum, viši potpredsednik za globalne stručnjake u kompaniji Visa.

„Kao opšti trend, talenti širom sveta biraju da počnu da rade bez tradicionalne četvorogodišnje diplome. Dok vidimo smanjenje broja stručnjaka za sajber bezbednost, industrija takođe vidi porast sajber napada. U takvoj situaciji, za organizacije je od ključnog značaja da ulažu u obuku i razvoj i rade na povećanju raznolikosti unutar industrije, uključujući promenu naših pogleda na to kako izgledaju standardni akreditivi stručnjaka za sajber bezbednost“, dodao je on.

Pixabay

 

Jedan od načina na koji Visa rešava ovaj problem je kroz nedavno pokrenut Program učenja o plaćanju.

Program nudi programe obuke i sertifikacije za opremanje radnika neophodnim veštinama za izgradnju osnovnog znanja o sajber bezbednosti plaćanja. Ovo se radi kroz obuku novih zaposlenika na radnom mestu.

„Striktno govoreći o industriji plaćanja, nedostatak stručnjaka za sajber bezbednost plaćanja koji bi pomogli u ublažavanju i zaustavljanju sajber napada može imati nekoliko značajnih posledica za kompanije, uključujući povećanu ranjivost; sporije vreme odgovora; povećano opterećenje zaposlenih i izgaranje; poteškoće u održavanju koraka sa tehnološkim trendovima i potencijalni finansijski gubitak“, dodaje Brum.

 

Komentari (0)

Evropa