Evropa

Neredi u Atini na protestu protiv reformi u obrazovanju: Demonstranati bacali molotovljeve koktele, policija suzavac

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2024

-

23:24

Neredi u Atini na protestu protiv reformi u obrazovanju: Demonstranati bacali molotovljeve koktele, policija suzavac
Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis - Copyright Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

Na protestu u Atini protiv reforme zakona o obrazovanju, došlo je do nekoliko sukoba policije i demonstranata, od kojih je devetoro uhapšeno.

Do prvog incidenta došlo je u blizini atinskog stadiona, odakle je 8.000 učesnika protesta nastavilo prema Spomeniku neznanom junaku, gde je ponovo došlo do nasilnog konflikta sa snagama bezbednosti.

Na Trgu Sintagma, neki od demonstranata su gađali policiju molotovljevim koktelima i kamenicama, nakon čega su policajci upotrebili suzavac kako bi rasterali okupljenu grupu, navodi Prototema. U ovim sukobima povređeno je nekoliko osoba, na Trgu su trgovci bili primorani da spuste roletne, kako bi zaštitili svoju imovinu.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis danas je pozvao parlament da odobri zakon o obrazovanju koji dozvoljava stranim privatnim univerzitetima da deluju u zemlji.

Kako je istakao, ovo je neophodna reforma koja bi smanjila veliki broj grčkih studenata koji se odlučuju za studije u inostranstvu, što predstavlja trošak za te studente i njihove porodice, dok se Grčka i dalje oporavlja od decenijske finansijske krize.

"Parlament nije samo pozvan da glasa o ključnom zakonu, već da odobri radikalnu i hrabru reformu obrazovanja radi rasta i socijalne pravde. To će konačno dozvoliti privatnim i neprofitnim institucijama da rade u našoj zemlji", istakao je Micotakis.

Naglasio je da će zakon o obrazovanju takođe pomoći u usklađivanju Grčke sa ostatkom Evropske unije i pojačati konkurenciju u visokom obrazovanju, prenosi Rojters.

Grčka troši između 3 i 4 odsto godišnjeg domaćeg proizvoda na obrazovanje, što je ispod proseka EU, ali je premijer napomenuo da je ovim zakonom predviđeno povećanje finansiranja državnih univerziteta.

Uprkos snažnom protivljenju, očekuje se da će predlog zakona biti usvojen, pošto konzervativna vlada ima 158 poslanika u parlamentu sa 300 mesta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa