Evropa

Portugal skrenuo udesno: Levica poražena, umerena i krajnja desnica imaju većinu - ko može da formira vladu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/03/2024

-

14:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Portugalski Demokratski savez, predvođen Socijaldemokratama (PSD), na nedeljnim parlamentarnim izborima pobedio je prvi put nakon osam godina Socijalističku stranku (PS), ali ima male šanse da formira većinu.

Budućnost portugalske politike je upitna nakon parlamentarnih izbora u nedjelju, zbog neviđenog porasta podrške populistčkoj stranci Chega! (Dosta!) koja je zauzela treće mesto i ostavila dve umerene velike stranke bez većine.

Portugalski parlament, Nacionalna skupština, ima 230 mesta, a socijaldemokratski Demokratski savez osvojio je 79 mesta nakon što su prebrojani svi glasovi iz Portugala. Socijalistička stranka, koja je na vlasti poslednjih osam godina, osvojila je 77 mesta.

Tanjug/AP/Armando Franca

 

Odlučujući glasovi će doći od birača iz inostranstva, jer predstoji raspodela preostala četiri parlamentarna mesta nakon izborne noći pune napetosti. Brojanje preostalih glasova bi moglo da traje više od dve sedmice.

Čega ostvarila istorijski rezultat za uslove dosadašnjeg portugalskog dvopartijskog sistema

Stranka desnice Chega! (Dosta!) zauzela je treće mesto na izborima sa 48 mesta u parlamentu. To je rezultat koji predstavlja presedan i predstavlja neviđeni izazov politici kakvu smo poznavali, te naglašava skretanje udesno u Europskoj uniji.

Manje stranke osvojile su ostatak glasova na izborima, na kojima je izlaznost porasla na 66 odsto, što predstavlja najvišu izlaznost u Portugalu godinama unazad.

Umerene socijaldemokrate (PSD) i socijalisti (PS) smenjivali su se na vlasti u Portugalu decenijama, a porast podrške radikalno desnoj stranci ukazuje na značajnu promenu političke scene u Portugalu i verovatno označava period političke neizvesnosti.

Manjinska vlada koja ima manje od 116 mesta u parlamentu zavisi od opozicionih stranaka kada pokušava da progura neke zakone. Podrška Čege možda je ključna za funkcionisanje vlade socijaldemokrata (PSD).

Čega, koja postoji samo pet godina, trostruko je povećala broj svojih glasove u odnosu na poslednje izbore 2022. godine. Tako se pozicionirala kao ključni faktor koji potencijalno može osigurati socijaldemokratama parlamentarnu većinu.

Što god da se dogodi, Čega više ne može da bude ignorisana uprkos pokušajima glavnih velikih stranaka da je marginalizuju.

"Jedna stvar je sigurna večeras, dvopartijski sistem u Portugalu je završen", rekao je vođa Čege Andre Ventura.

Tanjug/AP/Joao Henriques

 

Insistirao je na tome da socijaldemokrate treba da se udruže s Čegom u parlamentu kako bi stvorili većinu. "Imamo mandat da vladamo", rekao je Ventura.

Ali vođa socijaldemokrata Luis Montenegro, koji bi verovatno postao premijer ako njegov savez pobedi, rekao je da će ispuniti svoje predizborno obećanje i isključiti Čegu te odbiti da pregovara o deljenju vlasti s populistima. Rekao je da očekuje da će formirati vladu sam.

Ventura, bivši profesor prava i televizijski fudbalsk komentator, rekao je da je spreman da odustane od nekih od najkontroverznijih predloga svoje stranke - poput hemijske kastracije za neke seksualne prestupnike i uvođenja doživotnih zatvorskih kazni - ako bi to omogućilo uključivanje njegove stranke u moguću vladajuću koaliciju s drugim desničarskim strankama.

Međutim, njegovo insistiranje na nacionalnom suverenitetu umesto bliže integracije u Evropsku uniju, te njegov plan da policiji doda pravo na štrajk, mogli bi da osujete njegove ambicije za ulazak u vladajuću koaliciju.

Korupcionaški skandali uticali na rezultat Socijalista i Socijaldemokrata

Čega je svoju kampanju uglavnom gradila na stavovima protiv korupcije. Skandali s korupcijom izazvali su prevremene izbore nakon što je bivši vođa socijalista Antonio Kosta u novembru podneo ostavku, nakon osam godina na dužnosti premijera, zbog korupcionaške afere njegovog glavnog savetnika. Kosta nije optužen za bilo kakav zločin.

Taj događaj i optužbe su kako stvari stoje naštetile Socijalistima na biračkim mestima.

 

Printskrin/Youtube/partidosocialista

 

Javno nezadovoljstvo politikom kakvu poznajemo već je kipilo pre nego što su se čuli glasovi protiv korupcije. Veoma niske plate i visoki troškovi života, stanje pogoršano prošlogodišnjim naglim skokom inflacije i kamatnih stopa, uz stambenu krizu i neuspehe u javnom zdravstvu, doprineli su nezadovoljstvu javnosti.

Nezadovoljstvo je dodatno podstaknuto od strane Čege.

Sonja Fereira, 55-godišnja finansijska menadžerka koja glasa u Lisabonu, rekla je da je glasanje "presudno", jer kontinent treba da zaustavi rast krajnje desnih stranaka.

"Vidimo vrlo ekstremne pokrete širom Evropske unije i svi moramo biti vrlo oprezni", rekla je Fereira.

Javno poniženje nije zaobišlo ni socijaldemokrate, koji su neposredno pre početka kampanje osramoćeni korupcionaškim skandalom koji je doveo do ostavke dva visoka dužnosnika stranke.

Za pet godina desnica u Portugaliji od jednog poslanika do treće političke snage u parlamentu

Za samo pet godina, krajnja desnica u Portugalu je prešla put od jednog poslanika do treće političke snage u parlamentu. Čega je osvojila 18 odsto glasova na izborima u nedelju, a analitičari kažu da je to znak nezadovoljstva tradicionalnim strankama i delom posledica međunarodnog populističkog talasa.

Rikardo Borhes de Kastro, analitičar Centra za evropsku politiku u izjavi za Euronews je rekao, "Portugal nije izuzetak od trenda u nekim evropskim zemljama u kojima je populistička, radikalna i ekstremna desnica u usponu. Ne znam da li se svi ljudi koji su glasali za Čegu, njih 1,1 milion, prepoznaju u vrednostima ove ekstremno desničarske političke porodice. Ali to je svakako protestno glasanje, jer u zemlji postoji mnogo nepodopština."

Ako se ovaj trend nastavi, Portugal će takođe otvoriti novo političko poglavlje na evropskim izborima u junu, gde će izabrati 21 poslanika. Ovo bi takođe moglo da pojača ekspanziju krajnje desnice u Evropskom parlamentu.

"Očekujem da će Čega dobiti poslanike, što sada nema, i postati snaga zastupljena u Evropskom parlamentu. To je takođe trend koji smo viđali poslednjih godina u Evropskom parlamentu slabljenja partija desnog i levog centra i postepenog rasta ekstrema," rekao je Kastro.

 

Tanjug/AP/Joao Henriques

 

Koalicija Demokratskog saveza desnog centra pobedila je aktuelnu socijalističku vladu minimalnom razlikom. To će uticati na odnos snaga u Evropskom savetu, koji okuplja lidere 27 zemalja.

"Ako se potvrdi da će Demokratski savez da formira vladu, biće samo četiri šefa vlada iz socijalističkih partija i to će očigledno imati posledice po portugalsku politiku u EU," tvrdi Kastro.

Konačan sastav vlade u Lisabonu je daleko od jasnog, jer je desni centar obećao da neće dozvoliti ekstremnoj desnici da uđe u njenu vladu, ali ne može da dobije većinu sa preostalim strankama.

Komentari (0)

Evropa