Evropa

U Grčkoj našli porodicu koja živi u katakombama: Tvrde da su "starohrišćani" i da je to u skladu sa verom

Komentari

Autor: ERT, Alpha, Star, Mega/T.T.

17/03/2024

-

18:48

U Grčkoj našli porodicu koja živi u katakombama: Tvrde da su "starohrišćani" i da je to u skladu sa verom
U Grčkoj našli porodicu koja živi u katakombama: Tvrde da su "starohrišćani" i da je to u skladu sa verom - Copyright screenhot/TV ERT, Screenshot/TV Star

veličina teksta

Aa Aa

Grčka javnost bila je šokirana kada je pre nekoliko nedelja otkriveno sklonište "pećinskih ljudi", odnosno pripadnika tzv. starohrišćana u Kato Trikaliju, u Korintu. Porodica, koju čini i troje maloletne dece, živela je u krajnje nehumanim uslovima otkrivena je nakon žalbe jednog lovca koji je došao u sukob sa članom ove porodice, nakon čega mu je zapaljen auto.

Policija je zatekla porodicu, poreklom iz Ikarije da zaista živi u primitivnim uslovima poslednje tri godine, u improvizovanoj polupodzemnoj strukturi sa krovom od blata, nalik pećini.

Kada su videli policajce članovi porodice su ih napali, a ćerka je čak jednog policajca napala drvenom palicom i povredila ga.

Ono što je pak, još više iznenadilo policiju jeste da su pronađeni i oduzeti vazdušni pištolj, 102 čaure, 81 patrona, sedam improvizovanih lukova, 20 strela, četiri noža, improvizovana puška i sekira.

Screenshot/TV Star

 

Protiv četvoro uhapšenih - oca, majke, punoletne ćerke i jednog maloletnog sina podneta je tužba za podmetanje požara, nanošenje telesnih povreda, pretnje, zastrašivanje, pružanje otpora i posedovanje oružja. Oni su privedeni javnom tužiocu i pušteni na slobodu, dok je socijalnoj službi naložena istraga radi utvrđivanja uslova života maloletne dece. Za to vreme maloletne članove porodice čuvaće polusestra (iz prvog očevog braka) koja živi u normalnim uslovima.

U razgovoru za TV Mega, otac je otkrio da decu "ne šalje u školu zato što se ne slaže sa grčkim obrazovanjem".

"Mi smo zajednica starohrišćana, po uzoru za staroverce u Rusiji, ili Amiše u Americi, koji odbacuju tehnološki napredak i žive tradicionalno, kao prvi hrišćani", rekao je on ranije za TV Star.

"Svoju suprugu zovem sestrom Sevastijani, a sina bratom Nikolaosom. Svi smo mi ljudska bića i svi smo mi braća", dodao je četrdesetpetogodišnjak.

Screenshot/TV Star

 

Prema njegovim rečima, širom Grčke postoje četiri takve zajednice.

Na pitanje zašto poseduje oružje, on je rekao da to nije oružje već "artefakti".

"U staroj Grčkoj lukovi su smatrani sramotom, stari Grci su imali koplja. Za vreme Osmanskih Grka kojima mi pripadamo, luk je došao u Vizantion (današnji Istanbul). Tako i mi imamo luk u svom grbu, po čemu se razlikujemo od ovdašnjih Grka. To je artefakt, pravimo ga na tradicionalan način i ne tretiramo ga kao oružje. U pitanju je znak naše kulture", dodao je četrdesetpetogodišnjak.

Screenshot/TV Star

 

Istovremeno, njegova supruga je pokazala rupu koju su iskopali i koja je duga i do 30 metara. Rupa vodi do malog prostora nalik kapelici.

"To je bogomolja, razvalili su nam vrata", rekao je on u razgovoru za TV Alpha pokazujući na ulaz za koji kaže da se "završava u većem prostoru koji ima svetilište i kupolu". U pećini postoji čak i ventaliacioni sistem "da se slike ne bi ubuđale" od vlage.

Na pitanje zašto su to iskopali, odgovorio je:

"Kako ćemo se pričestiti, krstiti, venčati. Ovo je naš život. Ovde smo oko četiri godine"

screenhot/TV ERT

 

O vodi i hlebu sami brinu, a sestra Sevastijani kaže da uzgajaju pšenicu. Na pitanje da li se deca druže sa drugom decom, on je odgovorio da "i oni idu u crkvu i posećuju događaje i rodbinu i prijatelje, kao i sav normalan svet".

"Znamo seljane, idemo na ekskurzije, ne krijemo to", zaključio je neimenovani starohrišćanin.

Ko su "starohrišćani"?

Joanis Lilis, doktor teologije objasnio je za TV Kriti ko su uopšte starohrišćani i na čemu se ova vera zasniva.

"Starohrišćani su jedna grupa koja se odvojila od protestanata sredinom 16. veka i koja je želela da se vrati na tzv. osnove hrišćanstva iz prvog, drugog, trećeg veka, tačnije u doba Vizantije", rekao je on.

Ističe da su ovakve grupe danas oživele u SAD koja je "plodno tle" za nove religije i televizijske evanđeliste koji ih propagiraju.

"Tamo su se i setili da jednoj ovakvoj grupi daju ime starohrišćani, mogli su da se zovu bilo kako. Osobe koje smo otkrili u Grčkoj samo imitiraju takve grupe", kaže dr Lilis i dodaje da se njihova vera zanisva na delovima koje su uzeli iz jevanđelja, ali i mnogih frakcija hrišćanstva.

screenshot/TV Kriti

 

"Mole se gde hoće - u kući, sami, žive podalje od civilzacije", nastavio je.

Kako kaže, vera se zasniva na verovanju da je svet grešan.

"Zato tehnologiju, novac, organizovani rad, moderan način života uopšte, odnosno sve što nas udaljava od božjeg puta, smatraju grehom", zaključio je dr Lilis.

 

 

Komentari (0)

Evropa