Evropa

Papa Franja nema nameru da podnese ostavku, uverava da je dobrog zdravlja

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2024

-

11:07

Papa Franja nema nameru da podnese ostavku, uverava da je dobrog zdravlja
Tanjug/AP/Gregorio Borgia - Copyright Tanjug/AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Poglavar rimokatoličke crkve, papa Franja, nema nameru da podnese ostavku jer, kako je naveo u svojoj novoj knjizi, smatra da je njegovo zdravlje dovoljno dobro da mu omogući da nastavi dužnosti u Vatikanu.

Papa Franja je u knjizi "Život-moja priča u istoriji", baziranoj na jednom intervjuu, naveo da trenutno nema dovoljno ozbiljan razlog da ga natera da razmisli da napusti mesto vođe rimokatolika.

Odlomke iz knjige preneo je italijanski list "Korijere dela sera".

Kako navodi Rojters, papa (87) je poslednjih godina sve slabijeg zdravlja, koristi invalidska kolica ili štap kao pomoć pri kretanju, a odnedavno pati od onoga što je opisano kao napadi bronhitisa ili prehlade, koji su ga naveli da ograniči svoje javne govore. U knjizi, koja će u Italiji biti dostupna 19. marta, on ipak uverava vernike u svoje dobro zdravlje.

Tanjug AP/Alessandra Tarantino

 

"Hvala Gospodu, uživam u dobrom zdravlju i, ako Bog da, ima još mnogo projekata koje treba realizovati“, rekao je papa Franja, ponovivši da bi razmišljao o odustajanju samo u slučaju "ozbiljne fizičke bolesti".

Njegov prethodnik, papa Benedikt XVI, bio je prvi papa koji je podneo ostavku posle 600 godina, navodeći kao razlog svoje godine. Papa Benedikt se odrekao trona Svetog Petra u februaru 2013. u svojoj 86. godini, a preminuo je 10 godina kasnije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa