Evropa

U Evropi se uvodi velika promena u vezi saobraćajnih kazni, biće nemoguće da se izbegnu

Komentari

Autor: Poslovni dnevnik

15/03/2024

-

09:01

U Evropi se uvodi velika promena u vezi saobraćajnih kazni, biće nemoguće da se izbegnu
Nemačka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Veća EU i Evropskog parlamenta postigli su privremeni politički dogovor o direktivi koja bi trebalo da olakša izvršenje kazni za vozače koji počine saobraćajne prekršaje u drugoj državi članici.

Privremeni politički dogovor, koji još moraju da potvrde Veće i Parlament da bi postao zakon, odnosi se na dopunu direktive iz 2015. o prekograničnoj razmeni informacija o saobraćajnim prekršajima u putnom prometu.

"Revidirani zakon osiguraće jednak tretman za sve vozače u EU bez obzira na njihovo državljanstvo", rekao je belgijski ministar za mobilnost Georges Gilkinet, prenosi Poslovni dnevnik.

Nova direktiva sada će, osim najčešćih i najozbiljnijih prekršaja kao što su prekoračenje brzine ili vožnja pod uticajem alkohola i droga, uključivati i druge prekršaje.

Među njima su nepoštovanje razmaka između vozila, ignorisanje zabrane preticanja, opasno preticanje, prekršaji pri parkiranju kao što je parkiranje preblizu raskrsnici ili zebri, prelazak pune bele linije, vožnja u pogrešnom smeru, nepoštovanje pravila o koriščenju koridora za hitne slučajeve ili korišćenje preopterećenog vozila.

Pošto nova pravila budu i formalno usvojena, države članice imaće dve i po godine za prenošenje direktive u svoja nacionalna zakonodavstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa