Evropa

Makron i Šolc danas, uz pomoć Tuska, pokušavaju da izglade odnose

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2024

-

11:13

Makron i Šolc danas, uz pomoć Tuska, pokušavaju da izglade odnose
Tanjug/AP/Sarah Meyssonnier - Copyright Tanjug/AP/Sarah Meyssonnier

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc sastaće se danas u pokušaju da izglade odnose narušene povodom stava prema ratu u Ukrajini.

Posle sastanka će se dvojici šefova država pridružiti predsednik Poljske Donald Tusk u takozvanom "Vajmarskom trouglu", u nadi da će im pomoći u boljoj budućoj saradnji, prenosi Euraktiv.

Napetosti su porasle u februaru kada je Makron odbio da isključi mogućnost slanja vojnika sa Zapada u Ukrajinu, scenario koji je Šolc odmah odbacio.

"Evropa je očigledno u trenutku u kojem je neophodno da ne budemo kukavice", kazao je Makron publici u Pragu, naizgled odgovarajući Šolcu.

Poslanica Makronove partije Renesansa, Sabin Tijej, istakla je da je, osim lidera, saradnja Francuske i Nemačke ostala bliska na više različitih nivoa.

Eksperti ocenjuju da bi pat poziciju Makrona i Šulca mogao bi da reši Tusk i da ih navede da se fokusiranju na jačanje bezbednosti Evrope.

"Tusk bi promenio balans u donošenju kompromisa i dinamiku donošenja odluka", rekao je istraživač u centru "Žak Delor" Jan Vernert.

Kako prenosi "Politiko", Makron je u četvrtak u gostovanju na francuskoj televiziji TF1 ponovio svoj stav da ne može da isključi mogućnost slanja vojnika zapadnih država u Ukrajinu.

"Ako bi Rusija pobedila, životi Francuza bi se promenili", upozorio je Makron.

 

Komentari (0)

Evropa