Evropa

Na biračkom mestu u Beogradu do sada glasalo više od 1.000 Rusa, Bocan-Harčenko: Izbori protiču mirno

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/03/2024

-

13:06

Na biračkom mestu u Beogradu do sada glasalo više od 1.000 Rusa, Bocan-Harčenko: Izbori protiču mirno
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Na jedinom biralištu u Srbiji gde se glasa na izborima za predsednika Rusije, do sada je svoje građansko pravo ostvarilo više od 1.000 državljana Rusije.

Ispred birališta na Novom Beogradu je formirana velika kolona u kojoj je više stotina građana s pravom glasa na ovim izborima. U 12 sati, grupa građana koja se protivi vlasti Vladimira Putina, pojavila se kod ulaza na biračko mesto noseći zastavu Rusije na kojoj je napisano "Putin nije Rusija".

Oni su se u jednom trenutku verbalno sukobili sa ljudima u redu, mada je bilo i onih koji su im aplaudirali.

Na poljani preko puta Ruske škole gde se odvija glasanje, oni su razvili transparente i sliku Julije Navaljne, supruge nedavno preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. Izbori za predsednika Rusije počeli su u petak, a završavaju se danas.

Za mesto novog šefa države takmiče se četiri kandidata: Leonid Slucki, Nikolaj Haritonov, Vladislav Davankov i Vladimir Putin.

Bocan-Harčenko:Izbori protiču mirno,očekuje se više glasača bego ranije

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan - Harčenko rekao je danas da se proces glasanja u Ruskoj školi u Beogradu, jedinom biralištu u Srbiji gde se glasa za predsednika Rusije, odvija veoma intenzivno i da je do 12 sati glasalo više od hiljadu Rusa.

On je za Tanjug rekao da se, s obzirom na velike redove koji su formirani ispred biračkog mesta, do večeras očekuje da svoje pravo glasa iskoristi mnogo veći broj Rusa nego što je bio slučaj na prethodnim izborima.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Bili smo spremni, obavili smo neophodne pripreme. Svi članovi izborne komisije su prisutni, rade intenzivno i spremni su da rade do zadnjeg časa. Najvažnije je da izbori protiču mirno i bezbedno", rekao je Bocan Harčenko.

On je izrazio veliku zahvalnost srpskim vlastima za podršku u organizaciji izbora u Srbiji i ocenio da zahvaljujući dobroj saradnji glasanje protiče mirno, "dozvoljavajući biračima da učestvuju na odgovarajući način, bezbedno i odgovorno na izborima za predsednika Ruske Federacije". 

Komentari (0)

Evropa