Evropa

Evropska komisija: Proširenje u strateškom interesu EU, uključiti ga u projektovanje budućeg budžeta

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

21:18

Evropska komisija: Proširenje u strateškom interesu EU, uključiti ga u projektovanje budućeg budžeta
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija usvojila je danas dokument o reformama pre proširenja i pregledu politika, u kojem se navodi da je proširenje u strateškom interesu same EU i poručuje da proces proširenja treba uključiti u projektovanje sledećeg višegodišnjeg finansijskog okvira  EU. 

U dokumentu, koji bi trebalo da doprinese tekućem procesu diskusije o unutrašnjim reformama koje EU mora da sprovede kako bi se pripremila za proširenje, traži se od zemalja u procesu proširenja usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i poručuje da proširena EU ne bi trebalo da sa sobom nosi nove izazove u vidu nerešenih bilateralnih sporova.

Ukazuje se da je postepena integracija postala važan element u pripremi zemalja za proširenje mnogo pre pristupanja, a predlaže se i prelazak sa jednoglasnog na većinsko odlučivanje unutar EU u nekim ključnim oblastima, uključujući i proširenje, uz određene garancije koje bi zaštitile "strateške nacionalne" interese zemalja članica.

Navodi se i da zemlje koje su u procesu proširenja moraju da budu spremne za pristupanje EU i procenjuju se na osnovu sopstvenih zasluga, a EU da bude spremna za nove članice i pridržava se svojih obaveza.

"EU se mora produbljivati kako se širi. Moramo da počnemo da se pripremamo za Uniju sutrašnjice i da iskoristimo proširenje kao katalizator napretka. Cela Evropa je dobila od proširenja. Time je EU postala najveće integrisano tržište na svetu. To je otvorilo trgovinske i finansijske tokove, čime je doprinelo ekonomskom rastu u EU i u zemljama pristupnicama, i ojačao težinu EU u globalnim poslovima. Iako su reforme bile neophodne i ranije, sa proširenjem one postaju neizostavne", navodi se u dokumentu. 

Dokument, koji je Evropska komisija uputila Evropskom parlamentu, Evropskom savetu i Savetu EU, sagledava posledice veće EU u četiri ključne oblasti - vrednosti, politike, budžet i upravljanje EU, postavljajući osnovu za preglede politike pre proširenja. 

U njemu se navodi da je proširenje u strateškom interesu same EU, ali da će njegove prednosti biti iskorišćene samo ako se EU i buduće zemlje članice za njega dobro pripreme.

"To zahteva punu i održivu političku posvećenost i angažovanje, pre svega zemalja u procesu proširenja, ali i same EU", navodi se u dokumentu.

Unsplash

 

Priznaje se i da celokupan proces, bez obzira na prednosti koje donosi proširenje, ima i izazova. 

"Svaka zemlja kandidat i potencijalni kandidat biće ocenjivani na osnovu sopstvenog napretka u ispunjavanju, posebno, kriterijuma iz Kopenhagena, koji su suštinski uslovi koje sve zemlje u procesu proširenja moraju da ispune da bi postale država članica. Stoga, vremenski okvir ili redosled bilo kojeg budućeg pristupanja ne mogu se prejudicirati", navodi se u dokumentu. 

Kako se dodaje, zemlje koje su u procesu proširenja moraju da prihvate i promovišu vrednosti EU "čvrsto i nedvosmisleno, pre svog pristupanja" i da već sada moraju da se postepeno usklađuju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU pre pristupanja, kao i sa restriktivnim merama.

U dokumentu se dodaje da proširena EU ne bi trebalo da nosi sa sobom nove izazove u vidu nerešenih bilateralnih sporova i poručuje da će EU nastaviti da doprinosi njihovom rešavanju i vrši pritisak na dobrosusedske odnose kao na ključni element procesa proširenja. 

"Moraju se uspostaviti posebni angažmani i neopozive obaveze kako bi se osiguralo da zemlje pristupnice ne budu u poziciji da blokiraju pristupanje drugim kandidatima", poručuje se u dokumentu. 

Demokratija, vladavina prava i zaštita ljudskih prava - kamen temeljac EU

Ocenjuje se i da će precizan finansijski uticaj proširenja prvenstveno zavisiti od njegovog trenutka i obima, od rezultata pristupniih pregovora, koji ostaju zasnovani na zaslugama, i od važećih pravnih tekovina EU u trenutku pristupanja.

"Buduće programe potrošnje EU treba da razvija imajući na umu buduće proširenje", dodaje se u dokumentu.  

Navodi se i da su održavanje demokratije, vladavine prava i osnovnih prava kamen temeljac EU i da ona mora da vidu  "duboko ukorenjenu transformaciju u zemljama proširenja". 

Ističe se i da, iako se mogu pojaviti izazovi, većom EU proširuju se mnoge prednosti jedinstvenog tržišta.

"Međutim, da bi se ove pogodnosti ostvarile za građane i preduzeća, proces proširenja mora biti dobro pripremljen", dodaje EK.

U dokumentu se navodi i da je  EU poboljšala politiku proširenja stavljajući u srž pristupanja osnove, kao što su demokratija, vladavina prava i zaštita ljudskih prava, kao i da, kao što se vidi u revidiranoj metodologiji proširenja, nudi zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima poboljšane puteve za "postepenu integraciju" u odabrane politike EU, pre pristupanja, uvođenjem određenih pogodnosti i obaveza članstva u EU.

"Mogućnosti koje nudi ova postepena integracija biće u potpunosti iskorišćene, a članstvo u EU ostaje konačni cilj", navodi se u dokumentu. 

Komisija je ocenila i da će rani postepeni pristup jedinstvenom tržištu omogućiti ekonomskim operaterima zemalja koje su u procesu proširenja da se dodatno integrišu u evropske lance vrednosti i navodi da je preuzimanje pravnih tekovina jedinstvenog tržišta srž svakog pristupanja EU. 

"To podrazumeva potpuno poštovanje jedinstvenog i sveobuhvatnog skupa prava i obaveza, koje ne mogu biti a la kart ni u pogledu oblasti politike ni u pogledu upravljanja", navodi se u saopštenju. 

Kao primer inicijative o postepenoj integraciji navodi se Plan rasta za Zapadni Balkan, kojim se podstiče region da se pripremi za članstvo u EU i ubrza neophodne društveno-ekonomske i fundamentalne reforme, posebno iznošenjem nekih od prednosti pristupa jedinstvenom tržištu.

Evropska komisija naglasila je da se ovim dokumentom započinje rad na detaljnim pregledima pollitike i da će EK sprovesti te preglede početkom 2025. godine. 

 

Komentari (0)

Evropa