Evropa

Premijer Luksemburga: Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji, podržavamo otvaranje pregovora sa BiH

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2024

-

16:36

Premijer Luksemburga: Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji, podržavamo otvaranje pregovora sa BiH
Premijer Luksemburga: Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji, podržavamo otvaranje pregovora sa BiH - Copyright AP Photo/Omar Havana

veličina teksta

Aa Aa

Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji, izjavio je danas premijer Luksemburga Lik Friden po dolasku na samit Evropskog saveta i poručio da će Luksemburg podržati odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

"Ne smemo se fokusirati samo na Ukrajinu već i na Zapadni Balkan. Ovi ljudi čekaju godinama da se pridruže EU, neće se pridružiti sutra, ali pregovori im daju nadu. To je element koji ohrabruje reforme u svim tim zemljama. Verujem da srednjoročno sve zemlje Zapadnog Balkana pripadaju EU", rekao je Friden novinarima u Briselu.

On je naglasio da je otvaranje pregovora sa BiH veoma važno, a istakao je i da je pridruživanje EU proces zasnovan na zaslugama.

Tanjug/AP/Michael Sohn, Pixabay

 

"Evropa je kontinent mira i stabilnosti i zato je izuzetno važno da budemo sigurni da nećemo izgubiti  ljude na Zapadnom Balkanu. Podržavam odluku Evropske komisije da se otvore pregovori s BiH", poručio je Friden.

U Briselu danas počinje dvodnevni samit Evropskog saveta tokom kojeg će lideri EU razgovarati o politici proširenja Evropske unije, a očekuje se da će doneti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.

Holandski premijer Mark Rute rekao je, po dolasku na samit Evropskog saveta, da podržava predlog Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, ali da BiH mora da uradi više da bi se postigao dogovor unutra EU oko usvajanja pregovaračkog okvira za tu zemlju. Usvajanje okvira je neophodno za početak pristupnih pregovora sa državom kandidatom.

Komentari (0)

Evropa