Evropa

Tužilaštvo traži 20 godina zatvora za sestru mafijaškog bosa Matea Mesine Denara

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2024

-

15:10

Tužilaštvo traži 20 godina zatvora za sestru mafijaškog bosa Matea Mesine Denara
Tužilaštvo traži 20 godina zatvora za sestru mafijaškog bosa Matea Mesine Denara - Copyright Tanjug AP/Carabinieri via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo u Palermu danas je zatražilo 20-godišnju zatvorsku kaznu za sestru preminulog mafijaškog bosa Matea Mesine Denara Rozaliju jer mu je navodno pomagala tokom 30-godišnjeg bežanja od pravosudnih organa i policije.

Rozalija je optužena za teško mafijaško udruživanje i primanje ukradenih stvari i u pritvoru se nalazi od marta prošle godine, prenosi Ansa.

Tokom istrage ustanovljeno je da je Rozalija pomagala svom bratu da se krije od policije i tokom dugačkog perioda je u njegovo ime upravljala finansijama mafijaške porodice i komunicirala sa kriminalnom organizacijom prenoseći njegova naređenja.

profimedia

 

Mesina Denaro je uhvaćen sredinom januara prošle godine dok je išao na kliniku u Palermu u kojoj se lečio od karcinoma, a preminuo je u bolnici u L'Akvili 25. septembra 2023. godine u 62. godini. Mesina Denaro je osuđen za učešće u više desetina ubistava, uključujući bombaške napade 1992. godine u kojima su ubijene antimafijaške sudije Đovani Falkone i Paolo Borselino.

Pored atentata na Falkonea i Borselina Denaro je osuđen i za ubistvo Đuzepea Di Matea, 12 godišnjeg sina mafijaša, zaštićenog svedoka. Di Mateo je zadavljen 1996. godine, a njegovo telo je potom uništeno u kiselini.

Odgovoran je i za bombaške napade na različite javne objekte u Milanu, Firenci i Rimu u kojima je ubijeno 10, a povređeno više od 40 ljudi.

Mladi mafijaši su ga dugo smatrali za idola zbog okrutnosti, nemilosrdnosti i imidža plejboja, jer je, kako navodi italijanska agencija, uživao u orgijama sa ženama iz Palerma dok je bio u bekstvu. Njegova sestra Rozalija mu je pomagala da po celoj Siciliji izmiče policiji, saopšteno je iz sedišta italijanske policije.

Komentari (0)

Evropa