Evropa

Uhapšena trojica saradnika Matea Mesine Denara, pokojnog šefa Koza Nostre

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2024

-

11:59

Uhapšena trojica saradnika Matea Mesine Denara, pokojnog šefa Koza Nostre
Uhapšena trojica saradnika Matea Mesine Denara, pokojnog šefa Koza Nostre - Copyright Tanjug AP/Carabinieri via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tužioci u Palermu saopštili su danas da "omerta" (zakon ćutanja), koja je omogućila pokojnom šefu mafije Koza Nostra, Mateu Mesini Denaru, da ostane u bekstvu od italijanske pravde 30 godina, i dalje traje, mesecima nakon njegove smrti.

"Kao gusta magla, kompletna omerta pokriva sve što je postojalo oko njega, njegovih kontakata, njegovog kretanja i veza, koje je tkao tokom dugogodišnjeg skrivanja“, saopštilo je tužilaštvo.

Javno tužilaštvo u Palermu na čelu sa Mauricijom de Lusijom je saopštilo da su uhapšene još tri osobe za koje se sumnja da su deo mreže koja je pomagala šefu Koza Nostre, javlja Ansa.

Jedan od uhapšenih je bio arhitekta, drugi radiološki tehničar u lokalnoj bolnici, dok zanimanje trećeg nije poznato, ali se svi terete za mafijaško udruživanje.

Ukupan broj uhapšenih zbog navodnog pomaganja Mesini Denaru, koji je uhapšen u januaru 2023, sada je porastao na 14, a četvorica muškaraca su u međuvremenu osuđena.

Pola godine od smrti Denara

Mesina Denaro je uhvaćen dok je izlazio iz klinike u Palermu u kojoj se lečio od raka, a umro je u bolnici u mestu L'Akuila u septembru.

On je bio osuđen za učešće u desetinama ubistava, uključujući bombaške napade Koza Nostre 1992. u kojima su ubijeni sudije Đovani Falkone i Paolo Borselino.

Tanjug AP/Carabinieri via AP, EPA/POLICE

 

Pored ubistva Falkonea i Borselina, Mesina Denaro je bio osuđen za ubistvo Đuzepea Di Matea, 12-godišnjeg sina mafijaša Santina di Matea, koji je postao zaštićeni svedok. Dete je bilo zadavljeno i njegovo telo rastvoreno u kiselini 1996.

Njegovi zločini uključuju i bombaške napade na umetničke i verske objekte u Milanu, Firenci i Rimu u kojima je 1993. godine ubijeno 10 i povređeno 40 ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa