Život

Šef sicilijanske mafije bio je godinama na listi najtraženijih, a sve vreme se krio u rodnom gradu: Kako je to moguće?

Komentari

Autor: Euronews

11/03/2023

-

10:00

Šef sicilijanske mafije bio je godinama na listi najtraženijih, a sve vreme se krio u rodnom gradu: Kako je to moguće?
Šef sicilijanske mafije bio je godinama na listi najtraženijih, a sve vreme se krio u rodnom gradu: Kako je to moguće? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mateo Mesina Denaro, "Poslednji kum", trebalo bi da se pojavi pred sudom u L'Akvili u četvrtak, gde će uložiti žalbu na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva tužioca 1992. godine. 

 
Njegovo hapšenje, trideset godina nakon osude, pokrenulo je nekoliko pitanja. Iako je decenijama bio na listi "najtraženijih" u Italiji, policija nije morala da ide daleko kako bi ga pronašla. 

Uhvaćen je na rodnoj Siciliji ispred jedne medicinske ustanove u koju je redovno odlazio bez ikakvih posebnih mera opreznosti ili maskiranja, osim lažnih dokumenata. 

profimedia

 

Bio je poznat u gradu. Policija je čak u njegovom domu pronašla račune iz restorana a svedoci kažu da je išao u supermarket. Dakle, Denaro je izlazio po gradu, međutim nikada nije bio zaustavljan, sve do 16. januara 2023. godine.

Za Euronews je profesorka kriminologije i organizovanog kriminala na Univerzitetu u Eseksu Ana Serđi dala odgovore na pitanja kako je ovakvo nešto bilo moguće. 

Novac ne može da kupi prestiž  

"Prvo i najvažnije", rekla je Serđi "nekim generacijama mafijaša, poput Matea Mesine Denara, društveno priznanje važnije je od novca. To je pitanje ponosa. Ako pobegneš i napustiš svoju rodnu teritoriju, napušta te i tvoja reputacija. To je zaista u potpunosti deo mafijaškog načina života. Bekstvo u Brazil ili Karibe ne bi bilo u skladu sa njihovim karakterom. Takođe, postavljanje mreže zaštitnika u inostranstvu je skuplje i komplikovanije. Naravno, uvek mogu da računaju na velike sume novca i logističku podršku tamo, ali nije u potpunosti isto."

Začarani krug moći i društvene prepoznatljivosti

"Zato svi mafijaški kriminalni sistemi moraju da stvore vezu sa svojom teritorijom. Oni to rade kroz iznudu i strah. Za to rade čitavog života, preplićući svoj identitet sa teritorijom. Ljudi kod kuće znaju ko su oni, zbog toga što je mafija izgradila atmosferu zastrašivanja. Takođe, odricanjem teritorije, oni se odriču i vlasti. Samo razmislite o trgovini drogom." 

Da li i druge kriminalne organizacije kriju svoje vođe kod kuće? 

"U nekim slučajevima, da. Sećam se slučaja vođe meksičkog kartela, Nazarija Morena Gonzalesa, za koga se pretpostavljalo da je mrtav dok je, u stvari, bio živ i kod kuće. Ostao je tamo jer se osećao zaštićenim."

Kako objasniti to što italijanski mafijaši mogu decenijama da budu na slobodi pre nego što budu uhvaćeni?

"Italija, tačnije Sicilija, definitivno je rekorder u tom smislu. Ali imajte na umu da je lov na ove ljude neverovatno izazovan i skup za državu. A Italija je na to potrošila milione i milione. Na drugim mestima, kriminalci mogu priuštiti da ne nestanu u potpunosti...jer znaju da će država na kraju odustati. Neki od njih budu pronađeni mrtvi i pre nego što policija dođe do njih. Dakle, rekord Italije je takođe rekord u pogledu potrošenog novca." 

Čini se da veliki mafijaši uživaju određeni nivo zaštite, na koji način ta mreža funkcioniše? 

"To je nešto što aktivirate na različitim nivoima i stepenima. Prvo morate da imate nekoga ko uvek zna gde ste, a ako ste živi, to je osnovno. Zatim postoje viši nivoi zaštite, kako biste sprečili policiju da vam se približi. To uključuje redovne, ponavljajuće isplate koje moraju stići sa bankovnih računa koji dolaze Iz izvora iznad osumnjičenog. U slučaju Messine Denaro, njegova sestra je pomagala. U stvari, ona je uhapšena pre nekoliko dana, a bila je neka vrsta knjigovođe klanu."

profimedia

 

"Zatim, tu je svakodnevna rutina, koja je posebno važna za najstarije šefove, jer oni više ne mogu sami u potpunosti brinuti o sebi, na primer o kući ili čak o svojoj hrani. Morate da se pobrinete da uvek budu nahranjeni, da dobro jedu, jer naravno da oni žele dobro da jedu. I morate se pobrinuti da imaju bezbedno skrovište, mesto koje ostaje neprimećeno i kome se ne može ući u trag."

"Čak i plaćanje računa za gas ili struju zahteva posebne opreze i procedure. Ako sve ove stvari radite na mestu koje već dobro poznajete, lakše je." 

Hoće li neko preuzeti Denarovo mesto sada kada je u zatvoru ? 

"Verovatno i ne bih se iznenadila da su organi za sprovođenje zakona već identifikovali tu osobu. Ali, generalno govoreći, italijanska mafija je bila u krizi i pre hapšenja Mesine Denara."

"Ono što je mafija zaista izgubila hapšenjem Matea Mesine Denara je "mitološki" etos organizacije. Bili su ponosni što je njihov šef bio u bekstvu toliko dugo."

Kada kažete da je mafija u krizi, da li mislite na vojnu krizu, krizu prestiža ili finansijsku krizu?

"Sve to u kombinaciji. Devedesetih godina, sicilijanska mafija je teško oštećena ne samo od strane države, već i od postupaka sopstvenog šefa Tota Riine, čija vizija mafije na kraju nije bila od koristi organizaciji."

Početkom devedesetih, Toto Rina je pokrenuo rat protiv države, što je dovelo do nekoliko bombaških napada širom Italije koji su odneli na desetine života. Pokušavao je da uzvrati i razbije udar na tu organizaciju, ali mu se to obilo o glavu i uhapšen je 1993. godine. 

AP/Giulio Broglio

 

"Sicilijanska mafija je izgubila mnogo kriminalne moći. Danas više ne dominira trgovinom droge, a kada je to izgbuila, izgubila je i mnogo novca."

"Oni još uvek peru novac na tržištu energije vetra na primer, ili u ugostiteljskom sektoru... ali vojna strana sicilijanske mafije više nije preovlađujuća, jer ju je to skoro uništilo. Da, stare porodice i dalje postoje. i imaju neku moć na teritoriji, ali uglavnom je ta moć i vlast samo lokalna." 

Komentari (0)

Magazin