Evropa

Pilule za potenciju i don Vito Korleone na zidu: Šta je sve pronađeno u skloništima "poslednjeg kuma" Koza nostre

Komentari

Autor: Euronews

26/01/2023

-

11:43

Pilule za potenciju i don Vito Korleone na zidu: Šta je sve pronađeno u skloništima "poslednjeg kuma" Koza nostre
Pilule za potenciju i don Vito Korleone na zidu: Šta je sve pronađeno u skloništima "poslednjeg kuma" Koza nostre - Copyright Tanjug AP/Carabinieri via AP, EPA/POLICE

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska policija brzo se obračunava sa kriminalnom mrežom koja je omogućila da "poslednji kum" Mateo Mesina Denaro živi i kreće se gotovo slobodno na svojoj rodnoj Siciliji u poslednjih 30 godina - uprkos tome što je bio jedan od najtraženijih kriminalaca u Italiji.

Vlasti su u ponedeljak uhapsile čoveka koji se sumnjiči da je "pozajmio" svoj identitet šefu mafije. U pitanju je pedesetdevetogodišnji geodet sa Sicilije po imenu Andrea Bonafede.

Zahvaljujući lažnim dokumentima, Denaro je mogao da obavlja stvari poput kupovine automobila lično, odlaska u supermarket i lečenja u privatnoj medicinskoj ustanovi, gde je čak i napravio selfi sa doktorom. Doktor koji ga je lečio pre hapšenja saopštio je potom da Denaro "ima rak i da je ozblijno bolestan".

Denaro, odnosno "Dijabolik", kako su ga nekada zvali, trenutno se nalazi u zatvoru visoke bezbednosti u L'Akvili u centralnoj Italiji.

Tanjug AP/Carabinieri via AP

 

Policija je inače već pronašla i pretražila tri skrovišta na Siciliji, dva u Kampobelo di Macara i jedno u Trapaniju, gde je živeo "normalnim" životom sve do hapšenja u Palermu 16. januara.

U njegovim skrovištima policija je pronašla nakit, visoke račune iz restorana, pilule za poboljšanje potencije, kao i sliku don Vita Korleonea iz čuvene triologije "Kum", na zidu.

Mesina Denaro bi trebalo da se pojavi pred sudom 9. marta.

Skupa odeća i sat od 38.000 evra

Kako prenosi Gardijan, jednog od poslednjih "kumova" mafije na Siciliji odala je odlučujuća informacija koju je dobila policija, a to je da će u narednim danima posetiti privatnu kliniku u Palermu zbog lečenja tumora.

Šezdesetogodišnji mafijaš, za kojim italijanske vlasti tragaju od 1993. godine, uhapšen je dok je izlazio iz klinike "La Madalena", koju je policija nadzirala tri dana od dobijanja dojave, pa sve do hapšenja.

U trenutku hapšenja, italijanski bos je nosio skupu odeću i sat vredan 38.000 evra, prenosi Gardijan. Prema navodima izvora iz policije, Denaro je ovu kliniku posećivao više od godinu dana pod pseudonimom Andrea Bonafede.

"Zdravlje je jedan od faktora koji navodi one koji žele da se sakriju da se pre ili kasnije otkriju", rekao je šef karabinjera na konferenciji za novinare u Palermu.

Tanjug AP/Carabinieri via AP

 

Policajci koji su opkolili kliniku videli su da Denaro ulazi u zgradu u ponedeljak u 8.30. Na sebi je imao beli vuneni šešir i naočare za sunce, dok je u ruci držao negativan test na virus korona koji mu je bio potreban da bi obavljao dalje testove vezane za tumor.

Kada su policajci ušli u zgradu da ga uhapse, Denaro je navodno pokušao da pobegne, ali kada je shvatio da je opkoljen nije pružao otpor.

Kada su mu stavljane lisice na ruke, policajac ga je pitao 'Kako se zoveš", a šezdesetogodišnji mafijaš je odgovorio "Ja sam Mateo Mesina Denaro", prenosi Gardijan.

Rođen u mafijaškoj porodici

Denaro, poznat pod nadimcima "Mršavi" i "Dijabolik", smatra se jednim od novih vođa Koza nostre, a veruje se da je tu ulogu preuzeo nakon hapšenja Bernarda Provenzana, dok je najmoćniji među njima postao nakon hapšenja Salvatorea lo Pikola.

U begu je bio od 1993. kada je uhapšen tadašnji "šef nad šefovima" Salvatore "Toto" Rina, u jeku terorističkih napada Koza nostre na italijanske institucije i civile u kojima je i sam učestvovao. Skoro tri decenije izmicao je nadležnim organima, a potraga i lociranje bili su otežani jer nikakve novije fotografije nisu postojale.

Rođen je 26. aprila 1962. godine u poznatoj mafijaškoj porodici Denaro na Siciliji. Njegov otac Frančesko Mesina Denaro, poznat kao Don Čičio, bio je šef mafije Trapani.

EPA/POLICE

 

 

Kako piše BBC, godinama je Denaro bio simbol nesposobnosti države da dopre do najviših instanci organizovanog kriminala, pa je sada njegovo hapšenje neočekivani znak nade da se mafija može iskoreniti čak i u južnim regionima zemlje, gde se smatra da je država u velikoj meri odsutna i neefikasna. 

Šef Koza Nostre, koji se i sam hvalio da je ubio toliko ljudi da bi mogao da napuni groblje, drži "ključ" za neke od najgnusnijih zločina koje je počinila sicilijanska mafija, uključujući bombaške napade u kojima su ubijeni čuveni tužioci Đovani Falkone i Paolo Borselino. Za ta ubistva, ali i mučenje i ubistvo 11-godišnjeg sina drugog mafijaša, u odsustvu je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Komentari (0)

Evropa