Evropa

Finska razmatra uvođenje posebnih odeljenja u osnovnim školama za decu sa destruktivnim ponašanjem

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2024

-

15:17

Finska razmatra uvođenje posebnih odeljenja u osnovnim školama za decu sa destruktivnim ponašanjem
Tanjug/AP/Jussi Nukari/Lehtikuva - Copyright Tanjug/AP/Jussi Nukari/Lehtikuva

veličina teksta

Aa Aa

Finska vlada predložila je osnivanje hibridnih jedinica za učenje u osnovnim školama kako bi se pomoglo deci sklonoj nasilju, preneo je danas javni servis Finske "Ile".

U predlogu ombudsmana za pitanja dece Eline Pekarinen navodi se da bi u posebnim jedinicama radili profesionalci koji bi pružali ciljanu podršku problematičnoj deci.

Ministarka obrazovanja Ana-Maja Henrikson rekla je da se slaže sa idejom da se koriste psihijatri i specijalisti kako bi radili sa decom koja su nasilna i samodestruktivna.

''Predlog treba shvatiti ozbiljno. Moramo da ispitamo i razmislimo o tome kako bi to moglo da se primeni i na koji način. Osim preventivnih mera, potrebni su nam bolji alati da intervenišemo u ozbiljnim situacijama'', rekla je Henrikson.

Prethodno je premijer Finske Peteri Orpo izrazio podršku predlogu ombudsmana, rekavši da decu koja se ponašaju nasilno treba ukloniti iz učionica i poslati u hibridne jedinice.

Finski zakoni predviđaju da svako dete ima osnovno pravo na pristup javnom obrazovanju, bez obzira na uspeh u školi ili fizičke potrebe, ili čak zločine koje je možda počinilo, što znači da se deca ne mogu izbaciti iz obrazovnog sistema, bez obzira na njihovo ponašanje.

U Finskoj traje rasprava kako da se bolje pristupi deci s problematičnim i destruktivnim ponašanjem, nakon što je 12-godišnjak ubio jednog i ranio dvoje učenika u jednoj školi u Finskoj.

Napadač je uhvaćen u predgrađu Helsinkija, Siltamakiju, i nije se opirao prilikom hapšenja, naveli su iz policije.

Komentari (0)

Evropa